De Verhalen van Groningen lanceert Groninger Vrouwengalerij

Aletta Jacobs op de dag van haar promotie, 8 maart 1879.
Aletta Jacobs op de dag van haar promotie, 8 maart 1879.
Foto: Fotograaf onbekend, Groninger Archieven

In de Universiteitsbibliotheek Binnenstad opent vrijdag 8 maart de Groninger Vrouwengalerij op Internationale Vrouwendag.

De Groninger Vrouwengalerij is een portrettengalerij van De Verhalen van Groningen die zowel online als op locatie verhalen vertelt over vijftig bijzondere Groninger vrouwen uit het verleden.

Deze galerij zal onder ander in de vorm van een expositie on tour gaan door de provincie Groningen. De expositie is als eerste te zien in de UB Binnenstad op de tweede verdieping van het trappenhuis. De expositie zal tot en met zondag 16 juni 2019 te zien zijn.

Opening

Gedeputeerde Fleur Gräper en wethouder Glimina Chakor openen om 10.00 uur de Groninger Vrouwengalerij in de Jantina Tammeszaal op de vierde verdieping van de UB Binnenstad.

Daarnaast vertellen bijzondere Groninger vrouwen van nu, schrijfster Fieke Gosselaar en voormalig stadsdichter Lilian Zielstra, over markante vrouwen uit hun leven.

De opening van de Groninger Vrouwengalerij maakt deel uit van het Feminist Festival dat die dag in Groningen plaatsvindt.

Over de Groninger Vrouwengalerij

De Groninger Vrouwengalerij is opgezet door de Verhalen van Groningen samen met inwoners van Groningen. Groningen heeft veel sterke en vooruitstrevende vrouwen voortgebracht: van excentrieke kunstenaars tot idealistische politici, en van wereldberoemde sopranen tot grensverleggende wetenschappers.

Toch zijn deze vrouwen vrijwel niet terug te vinden in de regionale of landelijke geschiedschrijving. Daarom zet De Verhalen van Groningen deze bijzondere vrouwen nu in de spotlights met de Groninger Vrouwengalerij.

Vanaf 8 maart zijn de 50 korte biografieën te lezen op www.deverhalenvangroningen.nl en is de Groninger Vrouwengalerij ook op locatie te bezichtigen.

100 jaar vrouwenkiesrecht

Aanleiding voor dit project is de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019. Dit provincie-brede themajaar wordt eveneens gecoördineerd door De Verhalen van Groningen.

Voor meer informatie: www.100jaarvrouwenkiesrechtgroningen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen