Mooi jaar voor Noordelijk Scheepvaartmuseum in beweging

Groningen in 3D.
Groningen in 3D.
Foto: © Antrude Oudman

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft het jaar 2018 afgesloten met een kleine 36.000 bezoekers. Dat zijn ongeveer 3.000 bezoekers minder dan het jaar ervoor.

Deze kleine daling komt vooral doordat ZomerWelVaart, het festival dat in 2017 nog 12.000 bezoekers trok, niet doorging. Met succesvolle tijdelijke tentoonstellingen, de vaste opstelling, evenementen en activiteiten zoals de handelsvaart met museumschip de Emma en de beurtvaart op de ZK4 kijkt het museum toch tevreden terug op het afgelopen jaar.

Een 8 voor Groningen in 3D

Grootste trekker was de tentoonstelling ‘Groningen in 3D’ waar ruim 9.000 mensen op afkwamen. De expositie, met stereofoto’s uit de Groninger Archieven, trok met name Stadjers en mensen uit de provincie. Bezoekers gaven de tentoonstelling het rapportcijfer van een 8.

De tentoonstelling ‘Voortdurend Verzet – Wat zou jij doen?’, in samenwerking met Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, was met 3.000 bezoekers ook succesvol. De bijbehorende lezingenserie en de voorstelling van jeugdtheateropleiding VRIJDAG kreeg veel positieve reacties.

‘Berend Botje ging uit varen’, een tentoonstelling ontwikkeld door het Drents Archief en Rijksuniversiteit Groningen over de enige zeeheld die Drenthe heeft gekend, trok vorig voorjaar meer dan 4.300 bezoekers. In het najaar werd een wel heel bijzondere mini-tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum geopend: archeologische vondsten die letterlijk pal voor de deur van het museum werden gedaan, waaronder een middeleeuwse Hanzeschotel. Ook deze mini-tentoonstelling trok veel geïnteresseerden.

Bommen Berend

Op dinsdag 28 augustus, tijdens Gronings Ontzet, toonde stadsarcheoloog Gert Kortekaas een heuse Bommen Berend-bom in het museum. Deze bijzondere kogel dook op bij opgravingen in de stad eerder in het jaar. Vermoedelijk werd de kogel in 1672 door de Duitse bisschop Bernard von Galen, oftewel Bommen Berend, afgevuurd. Op de binnenplaats van het museum speelden jongeren een Bommen Berend liefdesverhaal in de vorm van muziektheater en er was een mini-expositie te zien.

Begin november werd de tentoonstelling ‘Made in Stad – Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga’ geopend. De Stichting Huizinga Meubel Nederland organiseerde in eerste instantie drie stadswandelingen bij deze tentoonstelling, maar wegens enorme belangstelling werden het er al gauw tien die allemaal uitverkocht waren.

Over het museum

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum werken, naast betaalde professionals, oudere en jongere vrijwilligers, studenten van Rijksuniversiteit Groningen en stagiaires van het hoger en middelbaar beroepsonderwijs in Groningen en omgeving. Daarnaast biedt het museum participatiebanen en werkervaringsplekken. Samen vormen ze een hecht team van meer dan 50 medewerkers.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum ontwikkelt zich de komende jaren van puur maritiem museum naar meer algemeen historisch museum van Stad en Ommeland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen