Sinterklaas 2018

Foto: CC0/Publiek Domein

Vandaag is het Sinterklaas, ook wel pakjesavond genoemd. Het Sinterklaasfeest wordt gezellig samen met familie en vrienden gevierd en kinderen zitten in spanning te wachten of Sinterklaas een cadeautje brengt.

Ook bezoekt Sinterklaas vandaag veel scholen. Sinterklaas is zaterdag 17 november aangekomen in de stad samen met zijn schimmel Amerigo en pieten.

Schoen zetten

Kinderen zetten vanaf dat moment traditioneel hun schoen bij de open haard. In woningen zonder schoorsteen wordt de schoen vaak gezet voor de verwarming, bij de voordeur, bij de achterdeur of bij een raam dat open kan.

De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers of een klein cadeautje in hun schoen. De kinderen leggen vaak een tekening voor Sinterklaas en de Pieten in de schoen, of een wortel, hooi of suikerklontjes voor de schimmel van Sinterklaas. Ook zingen zij diverse sinterklaasliedjes bij de schoen om Sinterklaas te verwelkomen.

‘Eenzaamheid’

Uit onderzoek onder 2600 Nederlanders van Kieskompas blijkt dat 70 procent van de inwoners in Groningen geen sinterklaas viert. Het onderzoeksbureau hield tussen 21 en 28 november het onderzoek over het jaarlijkse feest.

Belangrijke redenen zijn te weinig geld, eenzaamheid en de Zwartepietendiscussie. Vooral onder de ouderen speelt eenzaamheid een rol. In heel Nederland zegt driekwart van de mensen boven de 65 jaar dat Sinterklaas dit jaar niet bij hen langskomt. Ook de discussie rondom Zwarte Piet speelt voor sommigen een rol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen