UMCG stapt over op voorhoofdthermometer

Foto: You Tube/Beeldcitaat {Narbilu}

Het UMCG stapt na twintig jaar over van oorthermometers op voorhoofdthermometers.

De oorthermometers zijn volgens het UMCG echter niet altijd even betrouwbaar en bovendien duur in onderhoud.

Nauwkeurig en betrouwbaar

De voorhoofdthermometer werkt met infrarood en meet nauwkeurig en betrouwbaar de kerntemperatuur van de patiënt. De verpleegkundige of arts houdt de thermometer tegen het voorhoofd van de patiënt schuift deze via de slaap naar de holte achter de oorlel. Daar loopt de slagader die zorgt voor een betrouwbare meting van de kerntemperatuur.

Waar de oude oorthermometer ‘tien geboden’ had waaraan de verpleegkundige zich moest houden voor een betrouwbare meting, kan de meting met de voorhoofdthermometer bijna niet mislukken. Uit onderzoek van Human Technologie (Hanzehogeschool Groningen) bleek het gebruik van deze thermometer door verpleegkundigen en bij patiënten zeer goed te bevallen ten opzichte van de oorthermometer.

Gemakkelijk en prettiger

De nieuwe thermometer is behalve gemakkelijker ook prettiger in gebruik voor de patiënt. Ook kan deze thermometer gebruikt worden bij patiënten die slapen of niet bij kennis zijn.

Duurzaam

Daarnaast kan de voorhoofdthermometer gebruikt worden zonder wegwerpkapjes op de sensor. Dat bespaart niet alleen afval maar ook kosten. Jaarlijks verbruikte het UMCG zo’n 600.000 plastic kapjes op de oorthermometer.

Overigens in sommige gevallen zal het UMCG nog steeds een rectale thermometer gebruiken.

De verwachting is dat de voorhoofdthermometers aan het einde van 2018 overal in het UMCG zijn ingevoerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen