Guy Weizman wint regieprijs 2018 voor ‘Salam’

Foto: Valentina Vos @witmankleipool

Guy Weizman, artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel (NNT) heeft zondagavond de regieprijs 2018 gewonnen op het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Weizman kreeg de prijs voor zijn regie van voorstelling ‘Salam’, een productie van NNT, Club Guy & Roni en Asko|Schönbergs K[h]AOS).

Deze Regieprijs, dat sinds enkele jaren wordt uitgereikt tijdens het Gala, kent de Nederlandse Toneeljury toe aan de meest indrukwekkende regieprestatie van het afgelopen seizoen.

“Het is een geniale vondst om het oerbegin van twee geloven terug te brengen tot een broedertwist. Deze ruzie is de basis van grote, actuele globale twisten. En nu van een wervelende, grootse voorstelling die het woord ‘theater’ alle glans geeft die het kan hebben. Regisseur Guy Weizman maakt van Salam een strak geregisseerde, ongekend kleurrijke chaos, waarbij alle middelen om in het theater een verhaal te vertellen uit de kast zijn gehaald. Choreografie, spel en muziek gaan vloeiend in elkaar over, waarbij zelfs de changementen onderdeel zijn van de enscenering,” aldus de toneeljury 2018.

Guy Weizman

Weizman (1973, Tel Aviv, Israël) is sinds 2017 artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel en leidt vanuit Theater de Machinefabriek naast het Noord Nederlands Toneel ook nog altijd het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni.

De Twaalf Gezworenen was het regiedebuut voor toneel van Guy Weizman bij het Noord Nederlands Toneel. Zijn debuutvoorstelling als artistiek directeur van het NNT, Carrousel, werd vorig jaar genomineerd voor de Mimeprijs.

In maart 2019 gaat Brave New World 2.0 in première, de 3e regie van Guy Weizman waarin hij samenwerkt met acteurs van het NNT, dansers van Club Guy & Roni en musici van Asko|Schönbergs K[h]AOS).

Guy Weizman begon zijn carrie`re als danser in het Bat-Sheva Ensemble in Tel Aviv. Daarna danste hij bij verschillende gezelschappen in Berlijn, Barcelona en bij Galili Dance in Groningen. In 2002 richtte hij samen met Roni Haver (Jeruzalem, 1972) het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni op in Groningen.

NNT

Het Noord Nederlands Toneel, gevestigd in Groningen, is een van de vier grote Nederlandse toneelgezelschappen. Naast een landelijke functie met reizende voorstellingen langs theaters in het land heeft het NNT ook de functie van stadsgezelschap in Groningen en is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen