UMCG neemt operatierobot in gebruik

Foto: UMCG

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn onlangs de eerste patiënten geopereerd met ondersteuning van een operatierobot.

Het betrof onder andere een complexe operatie, waarbij de staart van de alvleesklier en de milt van een patiënt werden verwijderd vanwege een tumor. De operatie is volgens het UMCG succesvol verlopen en de patiënt maakt het goed.

Normaal gebeurt het verwijderen van de staart van de alvleesklier via een open buikoperatie of een kijkbuisoperatie.

In dit geval werd de patiënt geopereerd via een kijkbuisoperatie met ondersteuning van robot gestuurde chirurgie. De chirurg zit op enige afstand achter een consoletafel, waarmee hij of zij de robotarmen met de instrumenten bedient. De chirurg ziet op een beeldscherm het operatiegebied driedimensionaal, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte.

Beter manoeuvreren

Door de combinatie van driedimensionaal zicht en het gebruik van kleine, trillingsvrije en zeer beweeglijke robotinstrumenten kan de chirurg beter manoeuvreren. Hierdoor kunnen zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden en lijkt de kans kleiner dat vanwege een complicatie, of technische beperkingen alsnog moet worden omgeschakeld naar een open buikoperatie. Met een kijkbuisoperatie verliest de patiënt doorgaans minder bloed en herstelt deze in het algemeen sneller.

Complexe chirurgie

Het UMCG gaat de robot geleidelijk en gericht inzetten bij complexe (kanker)operaties aan onder andere lever, alvleesklier, nieren, slokdarm, blaas en endeldarm.

Het is ook de bedoeling dat het UMCG in de toekomst de robot zal inzetten voor het verwijderen van een deel van de lever bij gezonde donoren, zodat dit deel kan worden gebruikt voor levertransplantatie bij kinderen met een ernstige leverziekte.

Reacties

article
705265
UMCG neemt operatierobot in gebruik
In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn onlangs de eerste patiënten geopereerd met ondersteuning
https://groningen.nieuws.nl/nieuws/705265/umcg-neemt-operatierobot-gebruik/
2018-09-14T08:55:37+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/09/13141716/Operatierobot1.jpg
Nieuws