Aftrap versterking regionale keringen Lauwersmeer

Foto: Waterschap Noorderzijlvest

De versterking van de regionale keringen rondom het Lauwersmeer begint in december.

Op maandag 10 september ondertekenden waterschap Noorderzijlvest en aannemersbedrijf Reef Infra de samenwerkingsovereenkomst voor het project ‘Versterken Regionale Keringen Lauwersmeer’.

In opdracht van het waterschap worden ruim 32 kilometer aan keringen rondom het Lauwersmeer verhoogd en verbreed. De werkzaamheden worden in december 2019 afgerond. De keringen voldoen dan, op grond van de meest recente klimaatscenario’s, de komende 50 jaar weer aan de veiligheidsnormen.

Rondom het Lauwersmeer liggen waterkeringen die delen van Groningen en Friesland beschermen tegen een overstroming. Waterschap Noorderzijlvest beheert de keringen aan de oostzijde en een deel van de zuidzijde van het Lauwersmeer.

Tijdens de laatste beoordeling bleek dat 32,7 kilometer van de in totaal 40 km van deze keringen niet hoog en/of stabiel genoeg zijn voor onze toekomstige waterveiligheid.

Verhogen en verbreden

De verhoging varieert van 10 cm tot bijna 100 cm op het deel tussen de kazerne en het dorp Zoutkamp. Bij de planning wordt rekening gehouden met het broedseizoen en het recreatieseizoen. De werkzaamheden zijn klaar voor 2020.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen