Subsidie voor studie naar niertransplantatie bij patiënten ouder dan 65

Foto: De Redactie

Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG, prof. dr. Stefan Berger en dr. Jan-Stephan Sanders, hebben een subsidie van 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW.

Zij gaan een groot onderzoek uitvoeren bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie ondergaan.

De onderzoekers gaan vooral na of de ouderen gebaat zijn bij aangepaste afweeronderdrukkende medicijnen. Het is de eerste, grootschalige studie die helemaal gericht is op oudere nierpatiënten.

‘Oud voor oud’

Dertig procent van alle niertransplantaties in het UMCG gebeurt bij patiënten boven de 65 jaar. Via een speciaal programma, ‘oud voor oud’, gaan de organen van oudere donoren vooral naar oudere ontvangers.

Transplanteren bij ouderen brengt echter grote uitdagingen met zich mee omdat het risico op complicaties groter is. Door hun verminderde weerstand zijn ouderen gevoeliger voor infecties. Ze kunnen hartproblemen krijgen en het algehele herstel verloopt langzamer.

Ouderen hebben echter een minder grote kans op afstoting van het nieuwe orgaan en zij hebben een minder actief afweersysteem. In deze studie wordt gekeken of zij baat hebben bij een aangepast schema van medicatie dat de afweer onderdrukt. Dat zou tot minder infecties kunnen leiden, een betere overleving, en misschien ook minder belasting van het vaatstelsel en minder schade aan de nier.

De coördinatie van het onderzoek is in handen van het UMC-Groningen en het Erasmus MC.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen