Coelo presenteert ‘Lokale Lasten Calculator’

Foto: Publiek Domein

Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen presenteert vrijdag de eerste uitgebreide ‘Lokale Lasten Calculator’.

Hiermee kan iedere Nederlander zonder moeite zien hoeveel hij of zij moet betalen aan gemeente, provincie en waterschap. Ook zijn de lokale lasten in verschillende plaatsen online te vergelijken.

De Lokale Lasten Calculator is te vinden op www.coelo.nl. Na het invullen van een gemeentenaam, het aantal personen dat in huis woont en nog een aantal gegevens, komen de lasten overzichtelijk in beeld. Daarnaast kan een vergelijkingsgemeente gekozen worden.

Naast de gemeentelijke heffingen als de onroerendezaakbelasting, de afvalstoffenheffing en de rioolheffing hebben ook provincies en waterschappen geld van ons nodig om hun werk te kunnen doen. Dit is soms zelfs meer dan de bijdrage aan een gemeente.

Provinciale lasten

De enige inkomsten die provincies direct uit belastingen ontvangen, zijn de provinciale opcenten. Dit is een percentage bovenop de motorrijtuigenbelasting. Hoe zwaarder de auto, hoe meer men moet betalen. Mensen zonder auto of met een elektrische auto zijn het voordeligst uit, zij betalen niets.

Waterschapsheffingen

Ook waterschappen heffen diverse belastingen, zoals de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing. Wat iemand betaalt hangt af van de samenstelling van het huishouden en – bij woningbezitters – de WOZ-waarde van het huis.

Rijksuitkeringen

Naast inkomsten uit belastingen, ontvangen gemeenten ook geld van het Rijk, uit zogehetenrijksuitkeringen. Deze zijn gemiddeld drie keer groter dan de inkomsten voor gemeenten uit belastingen.

De vernieuwde Lokale Lasten Calculator laat de inkomsten per inwoner uit de rijksuitkeringen van het vorige jaar ook zien. Hierdoor is nu voor het eerst makkelijk te zien hoe deze rijksuitkeringen zich verhouden tot de belastingen die een burger betaalt.

(Bron: coelo.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen