Rijksuniversiteit Groningen op 66e plaats in Shanghai-ranking

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Wutsje

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat op de 66e plek in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’).

De RUG is wel zeven plaatsen gedaald, maar is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit Utrecht op plek 51. Dit is donderdag 16 augustus bekendgemaakt.

In 2017 steeg de RUG dertien plaatsen in de Shanghai Ranking. Dit kwam voornamelijk door de Nobelprijs van professor Feringa in 2016.

Na zes jaar van stijgen is er nu sprake van een lichte daling. Belangrijkste oorzaak ligt volgens de RUG in de Highly Cited Authors score; daarnaast is de RUG ook licht gedaald op de Nature & Science publicaties deelscore.

ARWU

De ARWU is een mondiale top-500 die jaarlijks in augustus wordt gepubliceerd. De ARWU beoordeelt daarvoor meer dan 1.200 universiteiten over de hele wereld.

Omdat de ranking is gebaseerd op een heldere methodologie en objectieve gegevens wordt hij in de academische wereld gezien als de meest geloofwaardig en betrouwbare kwaliteitsmeter van universiteiten wereldwijd.

De lijst wordt net als voorgaande jaren, aangevoerd door Harvard University, Stanford en het MIT.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen