(Update): Legionellabesmetting in drinkwater Woonschepenhaven Groningen

Foto: Archief De Redactie

Update: Bewoners kunnen het drinkwater op de woonschepen gewoon drinken en ook blijven douchen. Dat is de uitkomst van het spoedoverleg tussen gemeente, Waterbedrijf en GGD, meldt RTV Noord.

Het advies is wel de kraan te laten doorlopen als je op vakantie bent geweest.

De gemeente Groningen laat dinsdag monsters nemen op verschillende plaatsen in het waterleidingsysteem in de Woonschepenhaven. De gemeten legionella vormt geen direct gevaar voor de volksgezondheid, blijkt uit eerder onderzoek.

In de Woonschepenhaven is sprake van legionellabesmetting in de waterleiding, melden diverse mediabronnen dinsdagochtend.

Op het stadhuis in Groningen vond daarom om 10.00 uur een spoedoverleg plaats over de legionellabesmetting.

Het Woonschepencomit√© Groningen schakelde vorige week Waterlab Noord in uit angst voor legionella in de Woonschepenhaven. Ondanks lang doorspoelen bleek ‘koud’ kraanwater zelfs 25 graden te zijn.

Uit een onderzoek van Waterlab Noord zijn in het drinkwater 4.300 kolonievormende eenheden vastgesteld, meldt OOGtv. Wettelijk is er slechts honderd per liter zijn toegestaan.

De legionellabacterie ontstaat in stilstaand water bij hoge temperaturen. De waterleidingen in de Woonschepenhaven hangen gedeeltelijk in ondiep water. Door de aanhoudende warmte is de temperatuur van het drinkwater ook toegenomen.

Legionella

Legionella kan snel groeien in stilstaand water bij temperaturen tussen de 25 en 45 graden.

Bij een lichte variant van legionellebesmetting kan sprake zijn van griepachtige verschijnselen. De ernstige variant kan leiden tot de veteranenziekte, ook wel longontsteking door legionella. (Bron: RIVM)

Reacties

article
688633
(Update): Legionellabesmetting in drinkwater Woonschepenhaven Groningen
Update: Bewoners kunnen het drinkwater op de woonschepen gewoon drinken en ook blijven douchen. Dat
https://groningen.nieuws.nl/nieuws/688633/update-legionellabesmetting-drinkwater-woonschepenhaven-groningen/
2018-08-07T12:25:15+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/08/07121405/woonschepenhaven1.jpg
Nieuws