Week van de Beiaard

Foto: Stichting Klokkenspel Groningen

Stichting Klokkenspel Groningen heeft de week van 23 tot en met 29 juli uitgeroepen als ‘Week van de beiaard’. Gedurende deze week wordt elke dag één van de zeven carillons die de provincie Groningen rijk is bespeeld door gerenommeerde beiaardiers.

De concertserie vormt één van de hoogtepunten uit een reeks van festiviteiten die de jubilerende Stichting Klokkenspel Groningen dit jaar organiseert. De stichting bestaat dit jaar 25 jaar.

Programma

Het spits wordt maandag 23 juli om 19.00 uur afgebeten door Paul Maassen op de beiaard van de Grote Kerk in Veendam. Hij wordt voor deze gelegenheid begeleid door Hans Vermunt op synthesizer. Beiaardier Auke de Boer bespeelt dinsdag om 10.00 uur de klokken van de Academietoren van de Rijksuniversiteit Groningen en donderdag om 19.00 uur de klokken van de Martinitoren. Levina Pors valt woensdag om 13.00 uur te beluisteren op de beiaard van het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee en Adolph Rots bedient vrijdag om 15.00 uur het klavier van de beiaard in de toren van de Marktpleinkerk in Winschoten. Adolph Rots verzorgt een dag later een concert op het carillon in de toren van de Nicolaïkerk te Appingedam om 15.00 uur, terwijl op zondag 29 juli om 16.00 uur de week wordt afgesloten met een concert van Luc Rombouts vanaf de Hippolytustoren te Middelstum.

In de concertserie is een zeer gevarieerd repertoire voor carillons bewerkte composities opgenomen. Naast werken van bijvoorbeeld Johan Sebastiaan Bach, Vivaldi en Händel, zijn er ook composities geprogrammeerd van hedendaagse musici, zoals Coldplay en Leonard Cohen. Door ook moderne muziek op te nemen in het programma, bewijzen de betrokken beiaardiers dat het carillon nog helemaal past in onze tijd.

25-Jarig jubileum Stichting Klokkenspel Groningen

De zeven carillons vormen, tezamen met 25 automatische klokkenspellen en 400 luidklokken een belangrijk deel van het cultureel erfgoed van de provincie Groningen. Om dit erfgoed te behouden, te herstellen, waar mogelijk uit te breiden en het gebruik ervan te bevorderen, is 25 jaar geleden de Stichting Klokkenspel Groningen (SKG) opgericht. Om het jubileumjaar te vieren – en om het belang van dit erfgoed te onderstrepen – organiseerde de stichting eerder dit jaar al een luidklokkenestafette door de provincie. In september staat nog een afsluitend seminar op het programma.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen