Wegverkeer in regio Groningen – Assen neemt toe

Foto: Jan Buurma

Het wegverkeer in de regio Groningen-Assen neemt toe. Dat blijkt uit de mobiliteitsmonitor 2017 van Regio Groningen – Assen (RGA).

De regio Groningen-Assen ontwikkelt zich voorspoedig en vooral de economische groei in de stad Groningen en op de as Groningen-Haren-Tynaarlo-Assen springt eruit. Dit heeft directe gevolgen voor de mobiliteit.

De groei van het wegverkeer, openbaar vervoer en fietsverkeer is dan ook duidelijk merkbaar. Hierin is het opvallend volgens RGA, dat het gebruik van fiets en openbaar vervoer relatief sterker stijgt dan het vervoer per auto.

De groei van het gebruik van de fiets is in de afgelopen vijf jaar gestegen met 10 tot 15 procent in de hele regio.

In het autoverkeer stijgt de automobiliteit sinds 2015 weer. Op de autowegen zien we een relatief sterke groei op de N34 (Gieten – De Punt) en de N46 (Bedum-Groningen).

Ook het gebruik van de P+R’s aan de randen van de stad Groningen laat een sterke groei zien. Het aantal in- en uitstappers met OV-chipkaart steeg met 39 procent. Vooralsnog is hier nog parkeercapaciteit aanwezig.

Regionaal bereikbaarheidsbeleid heeft effect

In hoofdlijnen concludeert de RGA dat het ingezette regionale bereikbaarheidsbeleid effect heeft. Deze monitor is dan ook een aanmoediging om verder te gaan op de ingeslagen weg. Accenten zullen daarbij liggen op het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV), P+R’s en de fiets. De Mobiliteitsmonitor is opgesteld door Urban Data Center onder regie van de RGA en in samenwerking met de gemeenten Groningen en Assen, de provincies Groningen en Drenthe, het OV-Bureau en Groningen Bereikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen