Martini Ziekenhuis maakt expertise over Prikkelbare Darmsyndroom voor iedereen toegankelijk

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Eg T2g

Het Martini Ziekenhuis heeft samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis een unieke werkwijze ontwikkeld voor mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS).

Ongeveer drie miljoen mensen in Nederland kampen met (PDS). Hun klachten variëren van buikpijn en een opgeblazen gevoel tot een verstoorde stoelgang. Jaarlijks komen daarvan ongeveer duizend patiënten met PDS op de polikliniek Maag- Darm- Leverziekten (MDL) van het Martini Ziekenhuis. Vaak is er geen medische noodzaak om deze patiënten met PDS in het ziekenhuis te behandelen. In veel gevallen kunnen patiënten ook goed en veel sneller behandeld worden door de eigen huisarts.

Patiënten hoeven door de nieuwe werkwijze niet direct hun eigen risico aan te spreken en ze kunnen terecht bij hun eigen huisarts voor kwalitatief goede zorg.

Prikkelbare Darmcentrum

Om patiënten en huisartsen te ondersteunen én de kwaliteit van zorg op het gebied van PDS te verbeteren, is in het Martini Ziekenhuis het Prikkelbare Darmcentrum in het leven geroepen. Het centrum introduceert een kennisbron die alle informatie over PDS, het stellen van de juiste diagnose en de verschillende behandelingsmogelijkheden, bundelt. Deze informatie is te vinden via www.mzh.nl/pds.

Zo beschikken zowel patiënt als huisarts over dezelfde informatie en kunnen zij samen een behandelplan starten. Ook kan de patiënt via de site zijn klachten voor en na de behandeling meten en hiermee inzicht krijgen in het effect van de behandeling.

Alle patiënten, huisartsen en ziekenhuizen in Nederland kunnen via de website gratis gebruik maken van de expertise van het Prikkelbare Darmcentrum.

De huisarts in Noord-Nederland kan bij de behandeling een beroep doen op de kennis van een gespecialiseerde diëtist, medisch psycholoog en binnenkort ook van een PDS-verpleegkundige van het Prikkelbare Darmcentrum.

Ontwikkeld samen met patiënten

De Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging (PDSB) en Zorgbelang Groningen zijn intensief betrokken bij deze nieuwe werkwijze en hebben onder andere meegedacht over de patiëntinformatie op de website. Zorgbelang Groningen zal de ervaringen met de nieuwe werkwijze bij patiënten gaan evalueren.

Reacties

article
646049
Martini Ziekenhuis maakt expertise over Prikkelbare Darmsyndroom voor iedereen toegankelijk
Het Martini Ziekenhuis heeft samen met huisartsen, patiënten(organisaties) en Menzis een unieke werkwijze ontwikkeld voor
https://groningen.nieuws.nl/nieuws/646049/martini-ziekenhuis-maakt-expertise-prikkelbare-darmsyndroom-iedereen-toegankelijk/
2018-05-15T15:05:23+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/04/21130502/Oostvleugel_Martiniziekenhuis_Groningen-cc-by-sa-3.0-Eg-T2g.jpg
Nieuws