Koningsdag 2018: ‘Dit is mijn Groningen’

Foto: © RVD - Jeroen van der Meyde

Op Koningsdag 2018 viert Koning Willem-Alexander zijn 51ste verjaardag samen met Koningin Maxima, hun drie dochters en de koninklijke familie in de stad Groningen.

Behalve het realistische onderwerp aardbevingen, zal Groningen zich laten zien hoe Groningen is, ‘energiek en ambitieus’. De verbondenheid, hoe leven en werken de Groningers, wat zijn de ambities en wat is de toekomst. De Stad en regio Groningen worden door de ogen van verschillende Groningers uit de gehele provincie gepresenteerd.

Dit werd verteld tijdens de gehouden persconferentie maandagochtend, waar het programma en de route werden bekend gemaakt.

Programma en route

De Koninklijke familie zal de route beginnen bij het Prinsenhof waar de kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Roselyn Martina met een openingsact ‘hun Groningen’ presenteren.

Vervolgens gaat het gezelschap via het Martinikerkhof (met een voetbalclinic door Ronald Koeman) en de Martinitoren  naar de Grote Markt, waar burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum de aardbevingsproblematiek belicht. Koning Willem-Alexander zal ook op de Grote Markt hernieuwd kennismaken met inwoners van de provincie die zijn getroffen door aardbevingen. De provinciebewoners die hij spreekt, bezocht hij eerder zonder media-aandacht.

Op deze manier wil Groningen de bevingsschade ‘een eerlijke plaats’ geven in het verder feestelijke programma van Koningsdag, aldus burgemeester Peter den Oudsten. Daar zal ook aandacht worden besteed aan ‘de energiewinning van de toekomst’, zei commissaris van de Koning René Paas.

De route gaat daarna naar het Waagplein, waar het koninklijke gezelschap sociaal en betrokken Groningers ontmoet. Vervolgens loopt het koninklijke gezelschap naar het Academiegebouw. Onderweg spelen allerlei bandjes, die de bekendheid van Groningen benadrukken, namelijk het jaarlijkse festival EuroSonic Noorderslag.

Bij het Academiegebouw wordt het studentenleven in beeld gebracht. Groningen is ‘een jonge stad’ met 60 duizend studenten en een gemiddelde leeftijd van 35 jaar, aldus Den Oudsten . Niet alleen het universiteitsleven krijgt aandacht, maar ook mbo en hbo doen mee. Vervolgens gaat de route  langs de Korenbeurs naar de Vismarkt.

Grande Finale

Op de Vismarkt eindigt het programma om 13.00 uur met een slotact. Singer-songwriter Arnold Veeman uit Kloosterburen speelt onder begeleiding van het Noordpool Orkest en diverse Groningse gastartiesten het lied ‘Mien Grunneger stad’.

Langs de route kunnen 30.000 toeschouwers de koninklijke stoet zien. De verwachting is dat er 80.000 bezoekers zullen komen naar Koningsdag 2018 in Groningen. Delen van de stad worden afgezet. Naast het koninklijke programma zullen bezoekers terecht kunnen op veel ‘side events’.

Voor meer informatie, het programma en de route: koningsdag.groningen.nl

'

Reacties

article
611554
Koningsdag 2018: 'Dit is mijn Groningen'
Op Koningsdag 2018 viert Koning Willem-Alexander zijn 51ste verjaardag samen met Koningin Maxima, hun drie
https://groningen.nieuws.nl/nieuws/611554/koningsdag-2018-dit-is-mijn-groningen/
2018-03-12T15:00:28+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/128/2018/03/12150432/zmk2017RVD-Jeroen-van-der-Meyde-e1520863774532.jpg
Nieuws