Inwoners Groningen hebben laagste inkomen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Wutsje

Inwoners van de stad Groningen hebben het laagste inkomen van Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de inkomens van huishoudens per gemeente in 2015.

Het gestandaardiseerd inkomen (het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden) in de stad Groningen was 18.400 euro per jaar.

Het lage inkomen is volgens het CBS te verklaren doordat Groningen een stad is met relatief veel studenten. Dit geldt ook voor de gemeenten Wageningen (20,1 duizend euro), Nijmegen (20,3 duizend euro), Delft en Rotterdam (beide 20,5 duizend euro).

In randgemeenten van de grote steden wonen vooral veel huishoudens met hogere inkomens. Het gemiddeld inkomen van een huishouden in Haren bedraagt 29.100 euro en in Ten Boer 25.900 euro.

Ook blijkt uit de cijfers dat in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Limburg naar verhouding de meeste gemeenten met een laag doorsnee inkomen liggen.

Het landelijk besteedbare inkomen is 24.700 euro.

De gemeenten met het hoogste gestandaardiseerd besteedbaar inkomen bevinden zich veelal in het westen van het land. De koploper in 2015 was Rozendal in de provincie Gelderland met een doorsnee inkomen van 36.700 euro, gevolgd door Bloemendaal op nummer twee met 34.700 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen