GroenLinks wil versoepeling kinderpardon

Foto: Archief de Redactie

Onder het motto ‘ze zijn al thuis in Groningen’ komt GroenLinks op voor de kinderen die al meer dan vijf jaar hier wonen, leven en naar school gaan, maar nog steeds iedere dag uitgezet kunnen worden. Daarover komt de partij vandaag met een motie in de gemeenteraad die vraagt om versoepeling van het kinderpardon.

In de gemeente Groningen gaat het naar schatting om rond de 10 kinderen die nog altijd in onzekerheid leven of ze hier kunnen blijven, terwijl ze al meer dan vijf jaar in Nederland zijn. Maar de schattingen over het precieze aantal lopen uiteen en het aantal kinderpardonners kan hoger zijn. Uitzetting dreigt, naar een land dat deze kinderen niet kennen en waarvan ze soms niet eens de taal kennen.

GroenLinks fractievoorzitter Benni Leemhuis: ‘Uitzetting is slecht voor hun ontwikkeling en welbevinden, terwijl jaren wachten in onzekerheid of ze mogen blijven ook een loden last is.’

De motie ‘vreemd aan de orde van de dag’ wordt vandaag aan het einde van de raadsvergadering ingediend. Daarin wordt de staatssecretaris opgeroepen om de uitvoering van het kinderpardon te versoepelen. In de praktijk blijkt namelijk dat 98% van de gevallen wordt afgewezen, met name door een strikte interpretatie van het ‘meewerkcriterium’.

In totaal gaat het in Nederland om 400 kinderen die in angst en onzekerheid zitten, blijkt uit cijfers van Defense for Children.

Eerder deed ook ‘De Goede Zaak’ een oproep om de groep van 400 kinderen een kinderpardon te geven. Deze oproep werd al meer dan 76.000 keer ondertekend, ondermeer door Jan Terlouw, Katja Schuurmans en Arie Boomsma. Mensen die zelf ook iets willen doen kunnen de petitie van ‘DeGoede Zaak’ ondertekenen.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen