Valentijnsdag: Dag van de Liefde

Foto: Publiek Domein

Heb je je (stille) geliefde vandaag een roos of kaart gegeven, een cadeautje of ga je lekker uit eten? Vandaag is het Valentijnsdag. De dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven wordt ieder jaar gevierd op 14 februari.

Voor veel mensen is het een bijzondere dag, voor sommigen is het niets meer dan commercie.

Bakkerijen, bloemenzaken, chocolaterieƫn, kaartenwinkels en parfumerieƫn hebben het er maar druk mee. Bloemisten en webwinkels houden er rekening mee dat zij vandaag op 14 februari op het allerlaatste moment nog aan de bak moeten.

“Alleen een appje sturen is not done”, zegt Michel van Slingerland, marketing- en salesmanager van bloemenbestelsite Fleurop. Webwinkel Bol.com voorziet vooral een stijging van het aantal ‘Vandaag Bezorgd’-bestellingen.

Bloemenveiling Royal Flora Holland spreekt van een van de drukste weken van het jaar. Deze keer worden er waarschijnlijk 300 miljoen bloemen en ruim 25 miljoen planten verhandeld. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van een normale week.

Valentijnsdag

Deze dag werd door Paus Gelasius in het jaar 496 uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn. In de Verenigde Staten begon men vanuit commercieel oogpunt met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naar liefde.

In Nederland begon Valentijnsdag sinds midden jaren 90 een commercieel succes te worden voor cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels, die hier van profiteerden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen