Woensdag ‘Blauwe supermaan’ te zien

Foto: Publiek Domein

Vandaag kunnen veel mensen in Nederland het bijzondere fenomeen aan de hemel ‘een blauwe supermaan’. Bij dit bijzondere verschijnsel is het volle maan en staat het hemellichaam in zijn baan het dichtst bij de aarde.

De maan heeft zijn normale kleur en is woensdag niet blauw. De blauwe maan van deze woensdag is extra speciaal omdat er tegelijk sprake is van supermaan.

Tweede volle maan van de maand

Vandaag om 14.27 uur Nederlandse tijd is het volle maan, meldt Weerplaza. Het is de tweede keer in een maand tijd dat de maan totaal te zien is en daardoor wordt gesproken blauwe maan.

De Blauwe maan wordt veroorzaakt door onze definitie in Nederland van de kalender en kan alleen op de 30e 0f 31e dag van de maand plaatsvinden. Blauwe maan komt eens in de twee jaar en achtenhalve maand voor, echter dit jaar komen twee Blauwe manen voor. Dit jaar is de blauwe maan op 31 maart opnieuw te zien.

Volgens Weerplaza is het woensdag zo nu en dan bewolkt, waardoor de blauwe supermaan zeker te zien zal zijn. Van het eind van de middag tot even na middernacht kunnen liefhebbers de maan zien.

Pas in het jaar 2037 zijn er ook twee Blauwe manen in een jaar.

Ook supermaan en bloedmaansverduistering

Aan de andere kant van de wereld is het zelfs super blauwe bloedmaansverduistering. In Noord-Amerika, Azie, de Pacific, en Australie wordt de maan ook nog eens verduisterd door de schaduw van de aarde.

Het is de derde in de serie van supermanen, dat is als de maan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat. De maan is dan 14 procent helderer dan normaal. De verduisterde maan krijgt tevens een rode gloed en dat wordt bloedmaan. In Amerika spreken ze over “super blue blood moon”.

In Noord-Amerika, Alaska en Hawaii is de super blauwe maansverduistering te zien bij zonsopkomst op woensdag de 31e januari. In het midden oosten, Azie, Oost Rusland, Australie en Nieuw Zeeland is het speciale fenomeen in de avond te zien gedurende de opkomst van de maan.

Nasa volgt het fenomeen op de voet. Via NASA.gov/live is het fenomeen te volgen om 11:30 uur.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen