Expositie ‘Verscheurd Groningen’ geopend

Foto: Provincie Groningen

De expositie ‘Verscheurd Groningen’ is maandag 15 januari geopend door Gedeputeerde Eelco Eikenaar in het provinciehuis in Groningen.

De expositie bestaat uit de foto-expositie ‘Geraakte Groningers’, ‘het warmste huisje van Groningen’ en een terugblik op de acties ‘Breien voor Groningen’ en ‘Gas, we breien er een einde aan’.

Breiwerkjes uit heel Nederland

Tijdens de actie kwamen er uit heel Nederland verschillende breiwerkjes naar Groningen, waar een deken van werd gemaakt om het kleinste huisje van de provincie, in Rottum, te bedekken. De actie stond symbool voor de landelijke solidariteit met de gedupeerden en voor de boodschap dat huizen beter moeten worden geïsoleerd, zodat er minder gas nodig is.

In het provinciehuis staat een replica van het gebreide huisje, waarbinnen bezoekers een kijkje kunnen nemen en de originele gebreide voorgevel van het huisje in Rottum.

Annet Eveleens was als fotograaf betrokken bij de brei-actie. Zij heeft verschillende gedupeerden op de foto gezet met breiwerk. Hieruit ontstond de expositie ‘Geraakte Groningers’.

Vervolgactie

Omdat de actie ‘Breien voor Groningen’ zeer succesvol was en er daarna nog steeds mensen graag mee wilden breien om hun solidariteit te tonen, kwam er de vervolgactie ‘Gas, we breien er een einde aan’. Bij deze actie werd eind juni 2017 een breiwerk van 500 vierkante meter voor het Tweede Kamergebouw gelegd. Ook de breiwerkjes van deze actie zijn terug te zien op de expositie.

De expositie is te zien tot en met vrijdag 2 maart.

Rondleidingen

De kunstenares, Agnes Bakker, en de fotografe, Annet Eveleens, geven op de volgende data een rondleiding bij de expositie:

  • Vrijdag 26 januari 10.00 – 12.00 uur
  • Dinsdag 6 februari 13.00 – 15.00 uur
  • Donderdag 8 februari 10.00 – 12.00 uur
  • Vrijdag 9 februari 10.00 – 12.00 uur

De start is ieder half uur. Opgeven voor een rondleiding kan via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen