Raad van State: uitstel uitspraak over tijdelijke wegen

Foto: © The Imagineers

De Raad van State wacht met de uitspraak over tijdelijke wegen tot uitspraak is gedaan over een aantal kapvergunningen. Dat heeft de Raad van State donderdag besloten.

De Vleermuizenwerkgroep Groningen had een schorsingsverzoek ingediend tegen de aanleg van de tijdelijke infrastructuur.

De gemeente en aannemer Combinatie Herepoort betoogden tijdens de zitting in november dat de Vleermuizenwerkgroep geen spoedeisend belang heeft, en dat het verzoek daarom zou moeten worden afgewezen. Echter de rechter vroeg zich daarop af of de aannemer niet zou kunnen wachten op de uitspraak in de bodemprocedure over de bomenkap. Dit omdat hij de tijdelijke weg niet kan aanleggen als hij de bomen niet mag kappen.

Voordat de werkzaamheden kunnen starten moet een aantal bomen worden gekapt. Omdat er nog een procedure loopt tegen een deel van de kapvergunningen, ook aangespannen door de Vleermuizenwerkgroep, heeft de Raad van State de vergunning voor de tijdelijke infrastructuur donderdag geschorst tot het moment dat uitspraak is gedaan over deze kapvergunningen.

De verwachting is dat die uitspraak in januari wordt gedaan.

De uitspraak van de Raad van State heeft op dit moment géén gevolgen voor de werkzaamheden van de tijdelijke wegen, omdat die pas in het voorjaar starten. De aanleg van de tijdelijke wegen begint op zijn vroegst medio maart volgend jaar, meldt Aanpak Ring Zuid.

Inmiddels is het grootste deel van de bomen bij de ringweg gekapt, omdat de bezwaren van de vleermuizenwerkgroep zich slechts richten tegen een deel van de bomenkap.

In de afgelopen periode zijn de bomen gekapt bij de Muntinglaan/Laan van de Vrede, langs de A28, bij de Laan Corpus den Hoorn, het Vrijheidsplein en de westelijke ringweg.

Deze week werd de schorsing van de kapvergunning van de bomen in het gebied ten oosten van het spoor opgeheven en is Combinatie Herepoort ook met deze bomenkap begonnen.

 

(Bron: Aanpak Ring Zuid)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen