Uitbreiding kunstcollectie voor jonge patiënten Brandwondencentrum Groningen

Vanaf links initiatiefneemster Laura Hospes en de fotografiestudenten Anne Westerhof, Theresia Wijnalda en Daniëlle Soppe-Woets.
Vanaf links initiatiefneemster Laura Hospes en de fotografiestudenten Anne Westerhof, Theresia Wijnalda en Daniëlle Soppe-Woets.
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Brandwondencentrum Groningen heeft donderdag 16 november vier speciaal geprepareerde en unieke fotoseries in gebruik genomen. Deze zijn gemaakt voor de kinderen en jongeren die geïsoleerd worden verpleegd.

Het initiatief kwam van fotografe Laura Hospes, die zelf ruim drie weken patiënt in het Brandwondencentrum Groningen was en haar ervaring en ideeën met het personeel besprak. Fotografieopleiding De Fotolocatie kreeg uiteindelijk de opdracht om foto’s te maken waar je voor langere tijd met plezier naar kunt kijken. Drie studenten stuurden meerdere series in voor de opdracht.

Verpleegkundigen, pedagogen, schoonmakers en artsen van het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis formuleerden eerder al de wensen en eisen voor de opdracht en selecteerden de meest geschikte foto’s. De foto’s zijn tot slot zo afgedrukt dat ze voldoen aan de hoge eisen op het gebied van hygiëne. Stichting Kind & Brandwond heeft de productie gefinancierd.

De drie studenten van De Fotolocatie, initiatiefneemster en voormalig patiënt Laura Hospes en de medewerkers van Brandwondencentrum Groningen gaven de series donderdag officieel in gebruik.

Jan-Kees Zuiker is pedagoog bij het Brandwondencentrum Groningen: “Deze nieuwe collectie sluit beter aan op de belevingswereld van jonge patiënten. We geven in het brandwondencentrum vorm aan zorg op maat. In dit geval gaat het om het opwekkende en vrolijke karakter van de beelden dat bijdraagt aan een iets plezieriger verblijf voor jonge patiënten”.

Geisoleerde kamers

Jaarlijks worden zo’n 60 kinderen en jongeren voor de behandeling van hun brandwonden, opgenomen in het Brandwondencentrum Groningen. Dat is ongeveer 25 procent van alle patiënten van het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis. Om infectie te voorkomen verblijven ze in geïsoleerde kamers. De duur van het verblijf varieert van enkele dagen tot maanden.

Initiatiefneemster

Laura Hospes lag ruim drie weken in een isoleerkamer van het Brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis: “Natuurlijk is niet alles mogelijk in een ruimte waar je zo afgesloten van de rest van de wereld verblijft. Toch deed het personeel er echt alles aan om mijn verblijf daar zo aangenaam mogelijk te maken.”

DeFotolocatie

Drie studenten van De Fotolocatie in Groningen hebben de collectie van het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis met drie fotoseries en één uniek stuk aangevuld:

In het werk van Anne Westerhof vormen lijn, perspectief en vorm de rode draad. Geïnspireerd door het woord reizen prikkelt ze de fantasie met afbeeldingen van de stations van Rotterdam, Amsterdam-Zuid en Arnhem die samen een geheel vormen. “Daarnaast biedt de serie hopelijk inspiratie voor het reizen van een patiënt na herstel.”;

‘Wat doe je het liefst in je vrije tijd?’ is de titel van de vrolijke serie van Daniëlle Soppe-Woets. In duidelijke kleuren, met de zich-herhalende Playmobil-personages spreekt ze vooral de jongere kinderen aan. “Ze kunnen zelf een verhaal bedenken bij foto’s, maar ook ouders kunnen ze ook gebruiken om er met hun kinderen over te spreken.”;

In de serie van Theresia Wijnalda kijken trouwe hondenogen direct in de camera. “De therapeutische werking van dieren is in deze hygiënische omgeving niet letterlijk in te zetten. Met mijn serie bied ik de patiënten de rustige en vertrouwde blik van honden.”
Van Theresias werk is ook een enkele foto uitgekozen met de titel ‘Verwondering’. Een klein mannetje vist in een surrealistisch wak in een boek. “Dit beeld stimuleert de fantasie van een kind, zodat het zelf een verhaal kan maken met een vrolijk karakter.”.

Vanuit De Fotolocatie begeleidde Sabina Theijs, fotografiedocent bij meerdere kunstopleidingen en gespecialiseerd in het begeleiden van studenten bij het uitwerken van fotoseries – de opdracht. “De studenten hebben met plezier gewerkt aan series. Het is prettig bij te mogen dragen aan het verzachten van de omstandigheden bij dit bijzondere publiek, door contact met de buitenwereld te verbeelden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen