Uitbreiding collectie Albarta ten Oever in Groninger Museum

Detail uit ‘Aankomst in Schipborg’ (1806) van Albarta ten Oever.
Detail uit ‘Aankomst in Schipborg’ (1806) van Albarta ten Oever.
Foto: Groninger Museum

Het Groninger Museum heeft de collectie van de Groninger kunstenares Albarta ten Oever kunnen uitbreiden.

Het Groninger Museum had tot voor kort maar één aquarel in de collectie van de Groninger kunstenares Albarta ten Oever. Door een recente schenking, bruikleen en een aankoop is daar uitbreiding in gekomen en kan het museum vanaf 14 oktober ruim 20 schilderijen, aquarellen en tekeningen van Ten Oever laten zien.

Albarta ten Oever

Albarta ten Oever (Groningen 1772 – 1854 Groningen) is één van de weinige bekende vrouwelijke 19e-eeuwse kunstenaars uit Groningen.

Zij werd geboren in een welgestelde familie. Op 17- jarige leeftijd trouwde zij met een weduwnaar die 27 jaar ouder was dan zij.

Ten Oever had veel vrije tijd waarin zij zich kon ontwikkelen in de schilderkunst. Tijdens haar leven stond zij bekend als een bekwaam kunstenaar en werd haar werk ook geëxposeerd.

Verzameling van ‘Hollandse meesters’

Beroemd werd Albarta ten Oever echter niet met haar eigen schilderijen, maar met haar verzameling van “Hollandse meesters”. In 1863, enige tijd na haar dood, werd haar verzameling geveild.

In de jaren ‘40 van de vorige eeuw is er een door Wouter van Riesen geschreven en door Anton Pieck geïllustreerde roman, getiteld Albarta ten Oever, gewijd aan het leven van deze bijzondere vrouw.

De tentoonstelling ‘Albarta ten Oever (1772-1854) – Een vrouw in de kunst’ is te zien in het Groninger Museum van 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen