Ruim 200 initiatieven voor Klimaattop Noord 2017

Energy Academy Europe in Groningen.
Energy Academy Europe in Groningen.
Foto: Provincie Groningen

Er zijn ruim 200 intiatieven aangemeld voor de Klimaattop Noord 2017, die op donderdag 9 november plaatsvindt in en rondom het Energy Academy Europe gebouw in Groningen.

De vele aanmeldingen laten volgens de drie noordelijke provincies zien, dat het onderwerp leeft in Noord-Nederland en dat er veel potentie is.

Organisaties als Arriva en de Gasunie tot zorgkoepels, gemeenten en ondernemers uit het mkb hebben zich aangemeld voor de eerste Klimaattop.

Naast workshops, gastcolleges en ondertekensessies komen onder meer klimaatgezant Marcel Beukeboom, klimaatjournalist en filmmaker Bernice Notenboom en waterstofgoeroe Ad van Wijk een inspirerend verhaal vertellen. De dag wordt aan elkaar gesproken door Brecht van Hulten, bekend van het consumentenprogramma Kassa en andere nieuwsprogramma’s.

Veel van de aangemelde initiatieven hebben een plek gekregen in het programma. Hierdoor is er een ruim aanbod aan afspraken, inspiratiesessies en workshops. Deze sessies zetten nieuwe acties in gang, of ze versnellen, verbreden en/of verdiepen bestaande initiatieven voor een beter klimaat.

Daarnaast presenteren nog eens 75 organisaties zich door middel van een stand of een installatie in het Energy Academy gebouw en op het terrein van EnTranCe.

Tal van initiatieven

De Gasunie wil met meerdere partijen een akkoord sluiten over waterstofstations. Ook wordt er een onderzoek gepresenteerd naar het energieneutraal maken van vastgoed bij een koepelorganisatie in de zorg en is er een ondernemer die luxaflex heeft ontwikkeld die zonne-energie opwekken.

Verder zijn er tal van lokale en regionale initiateven die zich presenteren en ontbreekt ook het onderwijs en de overheid zelf niet.

Sprekers

Naast bovengenoemde sprekers zijn de volgende sprekers ook aanwezig op de Klimaattop Noord. Dit zijn onder andere Willem Straatsma, directeur van Friesland Campina, Patrick van der Meulen van Enie die een opleiding heeft gevolgd bij het Climate Reality Project van Al Gore, Onno Dwars van Ballast Nedam en geven Carina Wiekens, Peter van Kampen en Wander Jager een college over gedrag.

Programma

Op de website klimaattopnoord2017.nl staat een overzicht van het plenaire programma en een overzicht van alle deelnemers. Vanwege de grote belangstelling is de Klimaattop Noord alleen te bezoeken met een persoonlijke uitnodiging. Op de website kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een reservelijst.

Organisatie

De Klimaattop Noord 2017 is een initiatief van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe samen met New Energy Coalition. Het is een opvolging van de Nationale Klimaattop 2016 in Rotterdam en heeft als doel om de energietransitie te versnellen, concrete afspraken te maken die hieraan bijdragen en te laten zien dat het Noorden dé groene energieregio van Nederland is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen