Wereldtoppers in actie bij de 4 Mijl van Groningen

De organisatie van de 4 Mijl van Groningen heeft voor de 31e editie drie absolute wereldtoppers gepresenteerd. Het gaat bij de mannen om Yomif Kejelcha uit Ethiopiƫ en Thomas Longosiwa uit Kenia, en bij de vrouwen om Ruth Kibet uit Bahrein.

De uit Ethiopiƫ afkomstige Kejelcha(20), winnaar van de Groningse 4 Mijl in 2015, liep eerder dit jaar al de derde snelste tijd op de 3000 meter. De Keniaanse Longowisa (29), heeft twee sterke persoonlijke records staan op de 3000 meter (7.30.09) en 5000 meter (12.49.04).

Toplopers

Veel toplopers komen graag naar Groningen om op het nagenoeg rechte parcours van Haren naar Groningen een snelle tijd neer te zetten. Op de startlijst staan dan ook meerdere lopers die eerder al deelnamen. Onder hen Keniaan Alfred Ngeno (werd in 2015 derde). Michael Jorden (1991) maakt in Groningen zijn debuut bij een internationale wedstrijd. Jordan behoort tot de top in de Verenigde Staten en is de trainingspartner van Olympisch Zilver en WK Brons medaille winnaar, Paul Chelimo.

Afwezig dit jaar is Tamirat Tola. De winnaar van vorig jaar heeft besloten zijn focus te verleggen naar de lange afstanden.

Olympisch kampioene Ruth Jebet topfavoriet bij de vrouwen

Ook bij de vrouwen staat de internationale top aan de start. De Bahreinse atlete Ruth Jebet (20) maakte vorig jaar furore als olympisch kampioene op de 3000 meter en vestigde op die afstand tevens een wereldrecord.

Ivy Kibet won dit jaar knap de Zandvoort Circuitrun en werd derde bij Egmonds Halve Marathon. Verder komt van onze zuiderburen de nationaal kampioene Hanne Verbruggen.

Meervoudig winnares van de 4 Mijl van Groningen Viola Kibiwot is er niet bij, ze gaat zich meer richten op de marathon afstand.