Robot gaat lenzen maken in Groningen

Foto: Provincie Groningen

Het bedrijf Ophtec in Groningen gaat investeren in een collaboratieve robot. Het gaat om een robot, genaamd Cobot die ‘samenwerkt’ met mensen die wordt ingezet voor de productie van een nieuw ontwikkelde implanteerbare multifocale ooglens.

Ophtec is een familiebedrijf en opgericht in 1983. Het is gespecialiseerd in ontwikkeling en productie van Intra-oculaire lenzen (implantaatlenzen) en instrumenten voor de oogheelkunde. Er werken ruim 120 mensen. Naast het hoofdkantoor in Groningen zijn er acht buitenlandse vestigingen. De producten worden wereldwijd verkocht; zo’n 90-95% passeert de grens van Nederland.

De collaboratieve robot zorgt voor een grotere nauwkeurigheid en effectievere bezetting van de huidige machine. Door de automatisering stijgt de omzet en komen er zes nieuwe banen bij, meldt de provincie Groningen.

Productie neemt toe

Met de huidige productiewijze gebeurt nog veel handmatig. Dit kost veel tijd en kan alleen overdag. Met de Cobot kunnen 24 uur per dag zeven dagen per week onbemand lenzen geproduceerd worden. Toch levert de automatisering naar verwachting ook zes nieuwe banen op.

Doordat het gaat om multifocale lenzen, op maat gemaakt voor de patiënt, is er zowel vanuit de klinische afdeling als vanuit de verkoop afdeling meer inzet nodig. Bovendien neemt het aantal geproduceerde lenzen toe. Daarom zijn in de logistiek en productie ook meer mensen nodig.

De provincie Groningen geeft voor de aanschaf van de Cobot 25.000 euro subsidie uit het programma Innovatief & Duurzaam MKB Groningen, onderdeel van Groningen@Work.

Groningen@Work

Groningen@Work is het programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019 van de provincie Groningen. Het doel hiervan is om de economie te versterken en daarmee zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. Het programma omvat projecten, subsidieregelingen en revolverende fondsen waar ondernemers aan deel kunnen nemen of een beroep op kunnen doen. De bijdrage die Opthec heeft gekregen is afkomstig uit de subsidieregeling Programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen 2.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen