Ruim vier miljoen voor fietsen in Groningen

Foto: Publiek Domein

De provincie Groningen steekt tot 2020 ruim vier miljoen euro in de verbetering van het fietsverkeer.

Het aantal fietsenstallingen en fietskluizen bij overstappunten wordt uitgebreid, een aantal fietspaden en fietsoversteken wordt veiliger gemaakt. Ook worden de Fietsroutes Plus herkenbaarder gemaakt.

Fietsroute Plus

De Fietsroutes Plus, dat zijn brede en comfortabele fietspaden tussen de stad Groningen en plaatsen op ongeveer 15 kilometer van de stad, zijn een belangrijk onderdeel van het fietsbeleid van de provincie Groningen.

In de provincie liggen op dit moment al drie van deze snelle fietsverbindingen: tussen Groningen en Zuidhorn, Groningen en Bedum, en Groningen en Ten Boer. In 2019 moet er een Fietsroute Plus naar Winsum komen. De volgende stap is deze fietsverbinding door te trekken de stad Groningen in. Hier wil de provincie Groningen ook een bijdrage aan leveren.

Verkeersveiligheid

Voor groot onderhoud aan fietspaden trekt de provincie de komende jaren ruim 900.000 euro uit. Op het moment dat er onderhoud moet plaatsvinden aan fietspaden, wordt dit moment aangegrepen om ook de verkeersveiligheid op de fietspaden te verbeteren.

Dit kan door het fietspad te verbreden, door obstakels te verwijderen of door het aanbrengen van lijnen aan de zijkanten van het fietspad. Ook een groot aantal fietsoversteken wordt veiliger gemaakt door middenbermen, markeringen langs de weg en een betere verlichting.

Fietsenstallingen

Om de fiets beter te laten aansluiten op de trein en de bus investeert de provincie fors in fietsenstallingen en fietskluizen en oplaadpunten voor elektrische fietsen. Ook komt er een onderzoek naar de inzet van deelfietsen. Verder gaat de provincie samen met de politie onderzoeken hoe fietsendiefstal teruggedrongen kan worden.

Stimuleren

Tot slot gaat de provincie Groningen met campagnes het fietsen stimuleren. Hiervoor worden onder meer fietsroutes herkenbaarder gemaakt door bijvoorbeeld een speciale markering op de fietspaden. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de manier waarop op het platteland fietsen aantrekkelijker gemaakt kan worden.

De provincie wil met deze investeringen meer Groningers op de fiets krijgen. De fiets is duurzaam, stoot geen uitlaatgassen uit en zorgt voor beweging. De concrete plannen van de provincie staan in het Uitvoeringsprogramma Fiets 2017-2020.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen