Eerste kind met aangeboren hartafwijking geopereerd via ‘sleutelgat’ in UMCG

Foto: De Redactie

Een kind is onlangs succesvol geopereerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan een aangeboren hartafwijking via een kleine opening (sleutelgat) in de borstkas.

Deze methode wordt sinds 2012 bij volwassen patiënten met een bepaalde aangeboren hartafwijking. Thoraxchirurgen van het UMCG Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen hebben de heartport-methode nu voor het eerst in Nederland bij een kind uitgevoerd.

Deze ‘heartport‘-operatiemethode is minder ingrijpend omdat de borstkas niet geheel geopend hoeft te worden, meldt het UMCG dinsdag. Hierdoor herstelt de patiënt sneller.

Chirurgische ingreep

Een van de meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen is een gaatje in het tussenschot van de hartkamers of hartboezems. Als het gaatje in de eerste levensjaren niet vanzelf dichtgroeit, wordt het soms gesloten met een chirurgische ingreep.

Dit gebeurt via een openhartoperatie waarbij het borstbeen wordt doorgezaagd. Met de heartport-methode wordt via een kleine opening in de borstkas, tussen de ribben door, het gaatje gesloten. Hierbij blijven het borstbeen en de ribben intact. Voor de patiënt betekent dit een sneller herstel en een kleiner litteken. Ook is er minder kans op bloedverlies.

Kinderen met een lichaamsgewicht vanaf twintig kilo kunnen in aanmerking komen voor de heartport-methode.

Jaarlijks worden ongeveer 1.400 baby’s geboren met een hartafwijking.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen