Energy Academy Europe wint Grote Groninger Gebouwenenquête

Foto: google Maps

Energy Academy Europe op het Zernikecomplex is de winnaar van de Grote Groninger Gebouwenenquête. Zowel de vak als publieksjury kozen Energy Academy Europe als het mooiste gebouw van de stad Groningen.

De prijs werd vrijdag bekend gemaakt in het Groninger Forum.

Energy Academy Europe

Het duurzame gebouw Energy Academy Europe, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, is volgens de jury ‘bescheiden, haast ingetogen en juist daardoor van grote schoonheid’. Het gebouw heeft zonnepanelen op het dak, waarbij de zon ook gebruikt wordt om lucht te verwarmen en regenwater wordt opgevangen in een grote tank. Dat wordt gebruikt om planten water te geven en wc’s door te spoelen.

Eerder dit jaar won de Energy Academy  de BREEAM Awards 2017 (categorie ‘Mixed Use & Other’) tijdens een internationale wedstrijd voor duurzame gebouwen in Londen. Hiermee is Energy Academy het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland geworden.

Proton Therapy Center werd gekozen tot nummer twee door de vakjury en het pand van restaurant Vapiano werd derde.

Naast de vakjury kon het publiek ook meestemmen. Hierbij eindigde de stadsvilla’s en appartementen aan de Oosterhamrikkade op de tweede plek en eindigde Vapiano ook op de derde plek.

Met de uitreiking van de prijs is De Dag van de Architectuur van start gegaan. De dag wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting DAG en Platform GRAS. Het programma bestaat uit allerlei activiteiten van open dagen tot bustours, fietstochten en rondleidingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen