Veilige oversteek voor bevers en otters naar Zuidlaardermeer

Foto: Publiek Domein

De provincie groningen heeft een ecotunnel aangelegd onder Rijksweg West (N 860), waardoor bevers en otters veilig de oversteek kunnen maken van natuurgebied ’t Roegwold naar het Zuidlaardermeer en omgekeerd.

Woensdag werd de faunapassage geopend door gedeputeerde natuur & landschap Henk Staghouwer. Er werd symbolisch de laatste paal van de afrastering geslagen.

Het faunaraster gaat de dieren naar de ecotunnel onder de N 860 leiden. Deze ecotunnel is de verbinding tussen het Winschoterdiep en een natuurgebied dat de provincie vorig jaar heeft aangelegd bij Westerbroek.

Natuurnetwerk Nederland

Het nieuwe natuurgebied Westerbroek gaat de natuurgebieden Leekstermeer, ’t Roegwold in Midden-Groningen en het Zuidlaardermeer (dat onderdeel is van het Europese natuurnetwerk Natura 2000) met elkaar verbinden. Deze natuurgebieden maken deel uit van het Natuurnetwerk Nederland, het landelijke netwerk van aaneengesloten natuurgebieden.

Laagveenmoeras

Natuurgebied Westerbroek is een van de laatste laagveenmoerassen in onze provincie. In dit gebied in het dal van de rivier de Hunze leven vele bijzondere planten en dieren zoals de otter en de bever.

De aanleg van de faunapassage zorgt ervoor dat deze dieren geen last meer hebben van obstakels als spoorlijnen en wegen. Hun leefgebied wordt zo groter en daardoor kunnen ze beter overleven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen