Pas op voor de berenklauw!

Foto: Publiek Domein

Het seizoen dat de Reuzenberenklauw de kop weer op steekt is van start gegaan. Deze plant kan maar liefst 4 meter hoog worden met bladeren van 1,5 meter en kan voor ernstige verwondingen zorgen.

Het sap uit deze plant bevat de stof ‘furanocumarine’ en kan ernstige wonden en huidirritatie veroorzaken als deze op de huid komt en wordt blootgesteld aan zonlicht (fototoxisch). Na 24 uur ontstaan bij sommige mensen rode jeukende vlekken gevolgd door zwelling en blaarvorming.

Het letsel kan eruit zien als een verbranding van de huid en houdt ongeveer 2 weken aan. Sap in de ogen zou voor blindheid kunnen zorgen.

Het is belangrijk om kinderen deze plant te laten zien en aan te geven de plant niet aan te raken. Is er toch contact geweest met het sap? Spoel dan overvloedig met water en voorkom blootstelling aan zonlicht.

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw was een aantal jaren geleden vooral in het buitengebied te vinden, zoals in wegbermen en langs waterkanten. Maar de plant heeft zich inmiddels van hieruit ook weten te verspreiden in het stedelijk gebied. De plant groeit bij voorkeur op voedselrijke gronden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen