Meer dan een half miljoen overnachtingen in de stad Groningen

Foto: Google Maps

Het aantal overnachtingen in de stad Groningen heeft een record van meer dan een half miljoen bereikt. De overnachtingen in de stad laten sinds 2003 een structurele stijging zien, maar kwamen nog niet eerder boven de half miljoen uit.

In 2016 is het aantal overnachtingen gestegen naar 554.000. Dit is een stijging van 16%. In de provincie Groningen ziet Marketing Groningen dat er meer mensen komen, die minder lang blijven waardoor het aantal overnachtingen licht daalt.

Landelijk steeg het aantal overnachtingen met 2,6%. Zo blijkt uit de cijfers van de gemeente Groningen en het CBS.

Overnachtingen in Groningen stad fors gestegen

In de stad Groningen is een forse stijging van overnachtingen te zien. In 2015 waren er nog 479.000 overnachtingen in Groningen, echter in 2016 waren dit er 554.000 (bron: Gemeente Groningen).

Zowel de hotels en campingovernachtingen stegen aanzienlijk (respectievelijk 16,2% en 9,4%). Maar ook bij de jachthavens en de Bed & Breakfasts was een lichte stijging te zien van zo’n 2%.

Een verklaring voor de stijging is dat in 2016 er meerdere grote evenementen als de expositie David Bowie is in het Groninger Museum en DelfSail waren, meldt Marketing Groningen. Een andere verklaring voor de stijging is de opening van het nieuwe hotel The Student Hotel in 2016.

“We zijn blij met deze positieve trend en we verwachten dat deze stijging structureel is.” zegt Hans Poll, directeur Marketing Groningen.

Aantal gasten in provincie Groningen stijgt maar ze blijven minder lang

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de provincie Groningen in 2016 een stijging van het aantal gasten met 14.000 naar 667.000 realiseerde. Het aantal overnachtingen daalde echter met 3% naar 1.454.000. Dit betekent dat meer mensen in de provincie hebben overnacht, maar dat ze minder lang blijven.

“Als we kijken naar het type accommodatie dan zien we dat het aantal hotelovernachtingen steeg met 11%, maar dat de campings en bungalowparken het moeilijker hebben. In onze nieuwe toeristische campagne ‘Er gaat niets boven Groningen’, die we begin dit jaar gestart zijn, hebben we daarom veel aandacht voor de accommodatietypes die het momenteel zwaar hebben, zodat ook zij mee kunnen profiteren van de toeristische groei.” legt Hans Poll uit.

In de statistiek van het CBS zijn bed & breakfasts, een accommodatietype die in Groningen goed vertegenwoordigd is, overigens niet meegenomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen