GroenLinks: Ontwikkelingen rond zelf-rijdende auto’s, drones en bezorgrobots vragen om visie

Foto: You Tube/ Beeldcitaat {DominosPizzaNL}

Groenlinks wil dat de gemeente een visie ontwikkelt voor het gebruik van zelf-rijdende auto’s, drones en bezorgrobots en de manier waarop met robotisering in verkeer en vervoer omgegaan zal worden.

Visie op robots in openbare ruimte gewenst

De ontwikkelingen in robotisering in verkeer en vervoer volgen elkaar snel op. Van de veranderingen die dit met zich mee zullen brengen, kunnen mogelijk veel mensen profiteren, maar er kunnen ook nadelen aan verbonden zijn. De vraag is wat de introductie betekent voor het verkeer in de openbare ruimte en op de openbare weg.

GroenLinks-fractievoorzitter Benni Leemhuis: ‘Ik wil weten of de gemeente regels kan stellen over de wijze waarop robots gebruik maken van de openbare ruimte. Nu de eerste proeven met robots in Groningen eraan lijken te komen, is het belangrijk dat de gemeente zich daarop voorbereid en een visie ontwikkelt over de wijze waarop met robots om wordt gegaan.’

De fractie van GroenLinks wil weten of er voor die mogelijke proef contact is geweest met de gemeente, of er vergunningen nodig zijn voor een dergelijke proef en of het gebruik van dergelijke robots indien nodig verboden of gereguleerd kan worden. GroenLinks heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Proeven met bezorgrobots

Aanleiding voor de vragen was het bericht in het Dagblad van het Noorden afgelopen zaterdag dat een fastfoodketen met vijf vestigingen in de stad Groningen overweegt in Groningen door middel van een robot de bestellingen te gaan bezorgen. Er zouden geen vergunningen nodig zijn, volgens een vertegenwoordiger. Daarnaast zou de stad Groningen ‘rustig genoeg’ zijn voor een experiment, in tegenstelling tot Amsterdam.

 

(Bron: ingezonden bericht)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen