Nieuwe schadeprotocol en onafhankelijke commissie vanaf 1 juli

Foto: Jan Buurma

Schades aan huizen en gebouwen in Groningen worden vanaf 1 juli beoordeeld door een onafhankelijke commissie. De NAM trekt zich terug uit het schadeproces vanaf 31 maart.

Een nieuw en onafhankelijk schadeprotocol en schadehandboek treedt ook vanaf 1 juli 2017 in werking. Kleine schades binnen het effectgebied van een beving worden in het nieuwe protocol direct hersteld zonder nader onderzoek. Dat heeft Nationaal Coördinator Hans Alders vrijdag bekend gemaakt.

Het doel is volgens Alders om te beginnen met een schone lei.

Hiermee wordt volgens Alders een ‘fundamentele stap gezet op weg naar herstel van vertrouwen’. ‘De NAM gaat uit het systeem van schadeafhandeling, maar blijft aansprakelijk voor schade door bodembeweging als gevolg van gaswinning. Bovendien doet NAM een eenmalig aanbod aan bewoners met eenzijdig afgesloten en openstaande schademeldingen om met een schone lei te kunnen starten per 1 juli aanstaande.’

Schone lei voor schades tot 31 maart 2017

In ieder geval gaat het om een eenmalig aanbod van NAM om voor een bedrag van 1.500 euro schade te herstellen.

Het aanbod geldt voor bewoners met openstaande schadedossiers bij Centrum Veilig Wonen (CVW) of NAM, voor dossiers die eenzijdig door NAM of CVW zijn afgesloten of voor adressen waar alleen C-schade is geconstateerd tot 12.00 uur op 31 maart 2017. Het aanbod van 1500 euro geldt voor ongeveer 85% van alle betrokkenen. Dit zijn ongeveer 15.000 Groningers.

Conclusie buitengebied

Tijdens een gehouden persconferentie vrijdagmiddag bleek uit onderzoek van Centrum Veilig Wonen en Witteveen en Bos dat van de 1600 schadeclaims buiten het aardbevingsgebied geen sprake is van mijnbouwschade. In totaal zijn ruim 34.000 schadegevallen bekeken.

Hierin is onderzocht wat de oorzaak van de schadegevallen is en hieruit kwamen drie mogelijke oorzaken naar voren, namelijk verschillende vormen van belasting van het gebouw, ongelijkmatige zettingen in de ondergrond en vervormingen.

Het aanbod is geen erkenning van schade en bewoners met nog niet afgehandelde erkende A- of B-schade krijgen altijd een aanbod voor herstel of uitkering van het schadebedrag.

Over een aanbod voor schademelders met hogere schades vindt nog overleg plaats. Voor een deel zal sprake zijn van maatwerk. Als een bewoner het aanbod niet accepteert, wordt de schade volgens de huidige procedure verder afgewikkeld.

Nieuw schadeafhandelingsproces

Over de invulling van het nieuwe proces is de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) nog volop in gesprek met NAM.

De komende maanden gaat NCG met betrokken overheden en maatschappelijke partners een nieuw schadeproces uitwerken. Hierin worden de positieve elementen en verbeterpunten van de begeleidingscommissie ten aanzien van de recente onderzoeken in het gebied aan de randen van het Groninger gasveld ook meegenomen om tot een betere manier van schadebeoordeling.

Tot de komst van het nieuwe schadeprotocol worden nieuwe schademeldingen niet afgehandeld. Bewoners kunnen schade wel melden bij CVW. CVW handelt de schademelding vanaf 1 juli volgens het nieuwe protocol af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen