Groningen wordt 21,5 hectare nieuwe natuur rijker

Foto: Publiek Domein

De provincie Groningen krijgt 21,5 hectare nieuwe natuur erbij. Hiertoe wordt in het Zuidelijk Westerkwartier, Haren, Westerwolde en rond Winschoten landbouwgrond omgezet in natuur.

Het grond is van particulieren en ligt binnen het Natuurnetwerk Nederland, het landelijk netwerk van aaneengesloten natuurgebieden, meldt de provincie. De provincie Groningen trekt 770.000 euro uit voor de aanpassing.

Minder waard

Landbouwgrond die wordt omgezet naar natuurgebied wordt minder waard. De provincie komt daar met subsidie in tegemoet. Dit bedrag is ook bedoeld om de grond blijvend als natuurterrein in te richten.

Eigenaren krijgen daarna jaarlijks een vergoeding voor de maatregelen die passen bij het ‘type natuur’ dat op hun perceel ligt. Soms is dat moeras, maar het kan ook om een ander type landschap gaan.

Voorbeeldrol

De eigenaren van de grond willen zich inzetten voor de ontwikkeling van natuur en willen een voorbeeldrol spelen in hun omgeving. Soms is er geen inrichtingsmaatregel nodig, omdat de grond aansluit op gebied van Staatsbosbeheer of op andere percelen met particulier natuurbeheer.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden