Onderweg naar Den Haag met gaswinningsboodschap aan Tweede Kamer

Foto: You Tube/ Beeldcitaat {VVSG}

De gaswinning omlaag, veiligheid van inwoners voorop en ophouden met het ‘gehakketak’ over het gaswinningsdossier.

Met deze boodschap gaat een delegatie van twaalf gemeenten, het college van Gedeputeerde Staten van Groningen, de Groninger Bodem Beweging, partijen uit het Gasberaad en Milieudefensie naar Den Haag vandaag. Ze doen een dringende oproep aan de lijsttrekkers van alle politieke fracties in de Tweede kamer om te komen tot eenheid over de gaswinning in Groningen en politieke wil te tonen.

Om 14.30 uur begint het plenair debat in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen.

Delegatieleider René Paas, commissaris van de Koning, vergezelt door vertegenwoordigers van meer dan twintig Groningse en landelijke organisaties biedt om 13.30 uur de oproep aan de voorzitter van de commissie Economische Zaken in de hal van de Tweede Kamer. Bij de overhandiging geeft René Paas een toelichting.

Oproep

De oproep volgt op het vorige week gehouden lijsttrekkersdebat, waarin de lijsttrekkers hebben gezegd dat niet het geld, maar veiligheid en schadepreventie voor Groningers voorop moet staan en een afbouwplan voor de gaswinning gemaakt moet worden. Hiermee willen de delegatie de lijsttrekkers aan hun woord houden.

De schadeafhandeling en versterking moeten onafhankelijk georganiseerd worden met koppelkansen voor onder meer levensloopbestendig wonen, zorg en leefbaarheid. De NAM speelt daar geen rol meer in.

Daarnaast wordt een oproep gedaan om snel te investeren in de energietransitie en daarbij de kansen te benutten die Groningen daarvoor te bieden heeft zodat Groningen koploper wordt.

Betrokken partijen

De ondertekenaars van het manifest zijn het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, de gemeenten Loppersum, Eemsmond, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Delfzijl, Groningen, Bedum, Winsum, Appingedam, Ten Boer, De Marne, de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie, VNO-NCW/MKB Noord, de Natuur en Milieufederatie, FNV, LTO-Noord, Platform Kerk & Aardbeving, Libau en Groninger Dorpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen