Groninger Museum verwerft belangrijk schilderij van Jan Altink

Foto: 'Schip met rood zeil' (detail) van Jan Altink.

Het Groninger Museum heeft een belangrijk schilderij van Jan Altink verworven: ‘Schip met rood Zeil’. Het werk uit 1926 is volgens het museum ‘een prachtig voorbeeld van de expressionistische schilderkunst binnen de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg’.

Jan Altink was in 1918 een van de medeoprichters en tevens naambedenker van de kunstenaarskring De Ploeg. Zijn krachtigste werken maakte Altink in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Reeks werken

Met name in de jaren 1924-1926 van de vorige eeuw ontwikkelde Altink een bijzonder schilderkunstig idioom. Er ontstond een reeks werken, veelal in staand formaat, die alle min of meer volgens dezelfde principes waren opgebouwd: een hooggeplaatste horizon, omhoogschietende weg, sloot of omgeploegd stuk land, rugfiguren en geschilderd met wasverf in doorgaans heldere ongemengde kleuren.

‘Schip met rood zeil’

Het schilderij ‘Schip met rood zeil’ is hier een treffend voorbeeld van. Met dit schilderij waarin waterwegen het land omringen, bracht Altink een bijzonder aspect van het Groninger landschap op een gedurfde manier in beeld.

Het werk vormt een belangrijke aanvulling op de verzameling De Ploeg.

Het schilderij, verworven met steun van de BankGiro Loterij en de Vereniging Rembrandt en mede dankzij haar Mevrouw M. Boersma Fonds is vanaf dinsdag 17 januari 2017 te zien in de permanente tentoonstelling ‘De Collectie’.

100 jaar De Ploeg in 2018

In 2018 is het precies honderd jaar geleden dat Kunstkring De Ploeg is opricht. Ter gelegenheid daarvan brengt het Groninger Museum in dat jaar een grote overzichtstentoonstelling over de hoogtijjaren van deze kunstenaarsvereniging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen