Supermarkt Jumbo verspilt het minst

Foto: Google Maps

De Natuur en Milieufederatie Groningen heeft het afgelopen jaar in samenwerking met de gemeente Groningen onderzoek gedaan naar voedselverspilling bij Groningse supermarkten. Want wat gebeurt er nou eigenlijk met het voedsel wat niet verkocht wordt?

Uit het onderzoek kwam naar voren dat Jumbo het minst verspilt. Ook blijkt dat in totaal één derde van al het geproduceerde voedsel wordt weggegooid.

Negen franchise eigenaren en bedrijfsleiders van diverse supermarkten werden in de stad Groningen geïnterviewd. Alleen de Lidl en de Aldi wilden niet meewerken.

Verspilling wordt veroorzaakt omdat er nooit een constante afnamestroom is. Voor supermarkten is het voortdurend zoeken naar een juiste balans tussen vraag en aanbod.

Tijdig afprijzen

De meest gebruikte methode om met derving om te gaan is het tijdig afprijzen van producten en door personeelsleden bewust te maken van derving.

Het is bij de meeste respondenten niet bekend, dat volgens de wet het is toegestaan om producten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum te verkopen. Nergens worden producten na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht.

De gemiddelde afschrijving als gevolg van derving is zo’n 1% van de omzet. Eén respondent laat zich uit over de kosten van 1% van de omzet per week uitgedrukt in euro’s: “Het gaat wel om 2000 euro.”

Verschillende omgangen

Opvallend is dat er veel manieren zijn waarop de supermarkten omgaan met hun reststromen, variërend van het terugbrengen naar het distributiecentrum (AH, Poiesz) het weggooien van het voedsel in containers (EKO-plaza, Spar), het afzonderlijk inzamelen van voedsel waarna het door afvalverwerkers wordt opgehaald (Plus, Coop) tot samenwerkingen met de voedselbank (Jumbo).

Voor brood zijn vaak alternatieve manieren; bij de één wordt het opgehaald door een lokale zwijnenboer, bij de ander gaat het terug naar de bakker waar er kippenvoer of beschuit van zou worden gemaakt. Weer een ander heeft specifiek voor het brood een samenwerking met de voedselbank.

Jumbo

Er is sprake van verspilling als voedsel laagwaardig wordt verwerkt. De restromen van de Jumbo komen voor zo’n drie kwart terecht bij de voedselbank Groningen, zij verspillen daarom weinig. Momenteel wordt er ook gekeken naar het aangaan van de samenwerking tussen de voedselbank en de Aldi.

De kleine zelfstandige Casper supermarkt in de Schildersbuurt geeft aan dat er nagenoeg geen verspilling in zijn winkel is, hij geeft overgebleven producten liever weg aan studenten dan dat hij ze moet weggooien.

In totaal wordt er één derde van al het geproduceerde voedsel weggegooid. Dit blijft daarom een groot maatschappelijk en ecologisch probleem.

De Natuur en Milieufederatie werkt mee aan het verduurzamen van het voedselsysteem en organiseert volgend jaar een aantal Meet & Eats over dit thema.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen