Veilige oversteek voor dieren op A28 en A7

Foto: Publiek Domein

Er zijn allerlei oplossingen mogelijk om te voorkomen dat er nog meer otters en bevers op de A28 en de A7 worden doodgereden. De kosten hiervoor bedragen 4 miljoen euro.

Dat blijkt uit een onderzoek op initiatief van de provincie Groningen over hoe met name de A28 beter passeerbaar kan worden gemaakt voor dieren. De vraag was welke maatregelen nodig zijn om minder wildslachtoffers te krijgen. Het rapport is gepresenteerd aan de provincies Groningen en Drenthe, Rijkswaterstaat en natuur- en milieuorganisaties.

De financiering is nog niet rond omdat de provincies en de betrokken organisaties alleen dit bedrag niet op tafel kunnen leggen. De regio wil dat de betrokken ministeries in Den Haag ook meedoen, omdat het om een rijksweg gaat, waarvoor de provincies niet verantwoordelijk zijn. Ook is het Rijk indertijd gestart met het opnieuw introduceren van soorten als de otter en de bever.

Overstekende dieren

Passerende dieren zijn naast de otter en de bever ook soorten als de waterspitsmuis, ringslang, heikikker, poelkikker, das, wezel, hermelijn, boommarter en ree.

Barrière

De A28 ligt als een barrière in de grote natuurgebieden, zoals De Onlanden, het beekdal van de Drentsche Aa en het Zuidlaardermeer. De gebieden zijn door ecologische verbindingen onderling aan elkaar verbonden. De natuurgebieden worden hierdoor niet alleen beter bereikbaar voor de dieren, maar ook kunnen de diersoorten zich beter verplaatsen om te eten en zich te voort te planten.

Otters

De Onlanden zijn inmiddels een goed leefgebied voor otters. In het Zuidlaardermeergebied zijn net jonge otters geboren. Daar leven ook bevers, die het daar en in de Drentsche Aa steeds beter doen. Jongen van deze soorten verplaatsen zich over grote afstanden om nieuwe leefgebieden te vinden, maar lopen zich nu soms dood op de A28.

Faunatunnels

Vanaf 2012 zijn er vijf otters doodgereden. Ook soorten als ree, das en steenmarter overleven hun pogingen om de A28 over te steken vaak niet. Volgens het onderzoek is dit probleem met faunavoorzieningen zoals faunatunnels, rasters en loopplanken in bestaande onderdoorgangen goed op te lossen. De kosten voor maatregelen in zowel Groningen als Drenthe bedragen 4 miljoen euro.

Maatregelen zijn onder meer de bouw van een faunatunnel van bijna een meter doorsnede onder de weg of de aanleg van loopplanken in bestaande onderdoorgangen van de Drentsche Aa. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande voorzieningen wordt de weg beter passeerbaar, tegen relatief lage kosten. De bestaande fietstunnel onder de A28 ter hoogte van Glimmen kan zo worden ingericht, dat ook dassen en reeën er gebruik van kunnen maken.

Onderzoek

Bij het onderzoek zijn meerdere organisaties betrokken, zoals Rijkswaterstaat, de beide provincies, de gemeenten Tynaarlo, Haren en Groningen, het waterschap Hunze en Aa’s en allerlei natuurorganisaties. Zij vinden dat er nu een goed plan ligt en dat de uitvoering ervan dringend nodig is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen