Politieke jongerenorganisaties: ‘erken fouten in onderzoeken vliegveld Eelde’

Foto: Google Maps

De politieke jongerenorganisaties van Groningen roepen de gemeenteraads- en Statenfracties van betrokken gemeenten en provincies op om de fouten in de onderzoeken omtrent Groningen Airport Eelde mee te nemen in hun besluiten.

Deze fouten, blootgelegd door DWARS en hoogleraar ruimtelijke economie Paul Elhorst, hebben grote invloed op de uitkomsten van de maatschappelijke kosten baten analyse in dit rapport.

De raads- en Statenfracties staan voor de beslissing om het vliegveld te sluiten of er mee door te gaan door flink te investeren. Om hen bij deze beslissing te helpen, zijn er onderzoeken uitgevoerd die de maatschappelijke kosten en baten van deze beslissingen doorrekenen. De uitkomsten waren sterk in het voordeel van het scenario waarin investeren de beste oplossing blijkt (54 miljoen euro aan baten tegenover 89 miljoen euro aan kosten bij afbouwen).

Fouten

In deze analyse zijn er echter grote fouten gemaakt, aldus de jongerenorganisaties van GroenLinks, PvdA, D66 en Partij voor de Dieren. Als deze fouten niet waren gemaakt dan komen deze twee scenario’s veel dichter bij elkaar te liggen dan nu wordt verondersteld.

De politieke jongerenorganisaties van Groningen roepen de gemeenteraad- en Statenleden van betrokken provincies op om deze fouten te erkennen. De voorzitters van de jongerenorganisaties: ‘Zowel voor- als tegenstanders zijn gebaat bij juiste cijfers. De baten van het investeren scenario zijn erg overschat. Door de fouten te erkennen wordt voorkomen dat er over tien jaar pas blijkt dat de hoge verwachtingen onrealistisch waren.’

De politieke jongerenorganisaties erkennen het belang van juiste onderzoeken. ‘In een debat waarin zoveel emoties meespelen, zijn deze cijfers enorm belangrijk voor diegenen die uiteindelijk een beslissing moeten nemen’, aldus de voorzitters.

Jasper Been Voorzitter Dwars Groningen (GroenLinks)
Rico Tjepkema Voorzitter Jonge Socialisten Groningen (PVDA)
Johan Visser Voorzitter Jonge Democraten Groningen (D66)
Su-elle Kamps Voorzitter Pink Groningen (PvdD)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen