Onderscheiding ‘Levende Steen’ voor arts Lampedusa

Foto: ontvangen: Noord Nederlands Toneel

Dokter Pietro Bartólo, arts van het Italiaanse eiland Lampedusa, ontvangt vandaag zaterdag 8 oktober de onderscheiding ‘De Levende Steen’ tijdens een ceremonie in de Martinikerk uitgereikt door vluchtelingenorganisatie INLIA.

De arts ontvangt de onderscheiding, namens de inwoners en autoriteiten voor zijn onvermoeibare inzet voor alle meer dan 280.000 vluchtelingen die aanspoelden op het eiland. Niet hun aantal maar de nood van de mensen staat bij de bewoners voorop.

Op het eiland van slechts 25 vierkante kilometer (Schiermonnikoog is bijna twee keer zo groot!) zijn de eilandbewoners iedere dag getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.

Stichting INLIA noemt hem en de hele bevolking van Lampedusa “een bron van inspiratie”.

Fuocoammare (brand op zee)

Sinds donderdag is een documentaire over Lampedusa in première gegaan, waarin Bartólo een hoofdrol speelt: Fuocoammare (brand op zee). Het Groninger Forum vertoont de documentaire die in Berlijn de Gouden Beer won vanaf 6 oktober.

Op zaterdag houdt Bartólo een inleiding bij de film.

All Inclusive

Op zondag gaat het nieuwe stuk All Inclusive van het Noord Nederlands Toneel in première in de Stadsschouwburg. De voorstelling gaat deels over het werk van Bartólo, naar aanleiding van dagboekaantekeningen van Eduard Nazarski.

Het zijn drie evenementen die niet alleen stilstaan bij de verschrikkingen, maar ook hoop geven, meldt het Noord Nederlands Toneel (NNT). De vluchtelingencrisis wordt niet benaderd vanuit cijfers maar heeft een menselijk gezicht.

Dokter Pietro Bartólo van het Italiaanse eiland Lampedusa speelt een belangrijke rol in al deze evenementen.

(Bron: NNT)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen