Dit Pinksterweekend is de 10e Argusvlindertelling, tel je mee?

Geen goed jaar voor de Argusvlinder.
Geen goed jaar voor de Argusvlinder.
Foto: Makamuki0, pixabay

Voor de 10e maal is er een argusvlindertelling in mei. Dit jaar, net als in 2022, wat later dan de acht jaar ervoor, vanwege het koele weer van de afgelopen weken. Iedereen wordt gevraagd om tot 29 mei op zoek te gaan naar de argusvlinder.

De argusvlinder is een zorgenkindje onder de dagvlinders. De afgelopen twintig jaar is de soort enorm achteruit gegaan en is er nog geen 10 procent over. Vooral in het oosten van het land is de soort vrijwel overal verdwenen, in het westen van het land zien we ook het aantal vliegplaatsen en de aantallen argusvlinders kelderen. De bedoeling is om met de telling ook op plekken waar de argusvlinder al enige tijd niet meer is gezien te zoeken, in de hoop dat de soort er wellicht nog wel aanwezig is.

Nulwaarnemingen

En als je hebt gezocht, maar er geen hebt gevonden, willen ze die telling wel erg graag doorkrijgen, want juist nul-waarnemingen zijn heel belangrijk. De resultaten gebruiken ze voor de bescherming van deze soort. Ze weten al wel wat over de oorzaken van de achteruitgang, maar er zijn ook nog zaken onduidelijk. Hoe beter ze weten waar de vlinder nog wel en niet (meer) voorkomt, hoe beter ze kunnen achterhalen welke elementen van belang zijn.

Help je mee?

Dit is de tiende argusvlindertelling. De Vlinderstichting wil graag weten waar er precies is gekeken en hoe lang. Ook hoort de Vlinderstichting graag als er wel gezocht is, maar geen argusvlinders zijn gevonden. Daarom werken ze met de kwartiertellingen of transecttellingen. Voor kwartiertellingen (kun je de app ButterflyCount gratis downloaden in de Playstore (voor Android) of in de App Store (voor iPhone of iPad) en vervolgens kun je deze installeren op je telefoon. Je herkent de app aan de paarse kleur en het symbool van een vlinder. Kies rechts onderin de optie ‘Menu’ en klik vervolgens op ‘Registreer’. Dit kost minder dan 1 minuut tijd. Je hebt daarna een account en wanneer je inlogt met de door jou ingevulde gegevens kun je zoveel tellingen invoeren als je maar wilt.

15 minuten

Ga naar een locatie bij je in de buurt (liefst één waar je argusvlinders verwacht of vroeger hebt gezien). Zet op de telefoon of tablet je internet en GPS aan. Start een kwartiertelling in de app ButterflyCount. Wandel in rustig tempo en wanneer je een argusvlinder of andere vlinder tegenkomt, voer je deze direct in met de app. De app houdt dat netjes bij. De app stopt de telling automatisch na 15 minuten en slaat de telling op. Je kunt desgewenst een nieuwe kwartiertelling starten op de plek waar je dan bent, of naar een andere locatie gaan en daar een nieuwe kwartiertelling starten. De telling kan ook worden ingevoerd als transecttelling op Waarneming.nl of via Live-atlas van SOVON. Ook die houden bij waar en hoe lang er wordt geteld.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen