Aantal WW-uitkeringen opnieuw gedaald afgelopen maand

Foto: De Redactie

Het aantal WW-uitkeringen In de gemeente Groningen daalde in de afgelopen maand met 2,8 procent gedaald. Dat meldt de uitkeringsinstantie UWV. De gemeente Groningen telt 2.211 mensen met een WW-uitkering.

De provincie Groningen telde eind oktober 5.114 WW-uitkeringen. Dat is 1,6% van de Groningse beroepsbevolking. Het aantal WWuitkeringen in Groningen nam in oktober af met 121 uitkeringen (-2,3%) ten opzichte van vorige maand.

Landelijk is eveneens een afname te zien. Eind oktober telde Nederland 149.513 WW-uitkeringen. Dat is 1,5% van de beroepsbevolking.

Tekort kinderopvang

De arbeidsmarkt blijft krap en vooral in de kinderopvang is volgens het UWV een groot personeelstekort. In de provincie Groningen staan momenteel honderd vacatures open voor medewerkers in de kinderopvang. Landelijk is er een tekort van vijfduizend medewerkers in de kinderopvang en de verwachting is dat dit verder oploopt.

Kinderopvangorganisaties moeten nu al steeds vaker een groep sluiten, omdat er te weinig pedagogisch medewerkers beschikbaar zijn. Tegelijkertijd worden er meer kinderen geboren en stijgt daardoor de vraag naar opvang. Het landelijk tekort loopt op naar 7.000 medewerkers in 2031.

De verwachting is dat het tekort nog groter wordt door de kabinetsplannen dat vanaf 2025 voor alle werkende ouders de kinderopvang voor 96 procent van het maximum uurtarief vergoed gaat worden. Daardoor zullen meer ouders gebruik gaan maken van kinderopvang.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen