Groningen goedkoopste grote stad voor autoverzekering

Foto: Jan Buurma

Groningen is de goedkoopste grote stad voor een autoverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

Inwoners van de stad Groningen betalen van de tien grootste steden in Nederland het minste voor hun autoverzekering. “Met gemiddeld 72,41 euro per maand betalen Groningers ruim 10 procent minder dan de gemiddelde Nederlander, die 80,74 euro per maand betaalt”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Minder verkeersdrukte en criminaliteit

In het onderzoek werd gekeken hoeveel inwoners van de tien grootste steden in Nederland in de eerste helft van 2022 betaalden voor hun autoverzekering. In Groningen betalen inwoners gemiddeld 72,41 euro per maand. “Daarmee betalen Groningers ruim 10 procent minder dan de gemiddelde Nederlander, die 80,74 euro per maand betaalt”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl. Het meest betalen inwoners uit Rotterdam met 106,08 euro.

Dat de premies voor Groningers het laagst liggen, heeft verschillende redenen. “Het aantal auto’s en verkeersbewegingen ligt in Groningen een stuk lager dan in steden als Rotterdam en Amsterdam”, legt Bulthuis uit. “Hierdoor is de kans op schade kleiner, waardoor autoverzekeraars in Groningen lagere premies vragen.”

Daarnaast is de voertuigcriminaliteit in de stad Groningen laag ten opzichte van andere steden uit de top tien. In 2021 had Groningen het minste aantal autodiefstallen en, na Almere, het op één na laagste aantal autobranden. Autoverzekeraars vertalen dat door in een relatief lage premie voor inwoners van de stad Groningen.

Nog lagere premie dan in 2021

Ten opzichte van 2021 betaalden Groningers zelfs 7,5 procent minder premie in de eerste helft van 2022. “Dit komt vooral doordat het aantal autodiefstallen en gevallen van vandalisme in 2021 nog lager lag dan in 2020”, zegt Bulthuis. “Deze dalingen verwerkten de autoverzekeraars in de premies voor de eerste maanden van 2022.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen