Financiële veranderingen voor je portemonnee per 1 juli

Foto: Pixabay

Halverwege het jaar gaan er traditiegetrouw verschillende nieuwe wetten en regels in en dit heeft invloed op onze portemonnee. Het gaat hierbij om zowel wettelijke aanpassingen vanuit de overheid als om wijzigingen van onder andere energie- en telecomprijzen. Van (iets) hogere minimumloon, verhoging van huren, aanpassingen energierekening en pensioenen.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste zaken die gaan veranderen per 1 juli.

Minimumloon

Twee keer per jaar wordt het minimumloon aangepast aan de inflatie. Uitkeringen die daaraan zijn gekoppeld, zoals de AOW en de bijstandsuitkering, gaan dan ook omhoog. Als je 21 jaar of ouder bent en 36 uur werkt, dan is het minimumloon vanaf vrijdag 11,26 euro per uur, dat is nu nog 11,06 euro bruto. Ook jeugdlonen en uitkeringen stijgen mee.

Belasting op energie gaat omlaag

Een van de belangrijkste wijzigingen per 1 juli is de verlaging van de btw op energie. Het btw-tarief gaat van 21 naar 9 procent. Dit geldt voor stroom, gas en stadsverwarming voorlopigtot het einde van dit jaar.

Het kabinet verlaagt tijdelijk de btw op energie, omdat de energieprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen en de vrees bestaat dat veel mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen.

De Consumentenbond wees eerder deze maand erop dat niet alle leveranciers op 1 juli de lagere btw verrekenen. Een deel doet dat pas bij de eindafrekening aan het einde van het jaar.

Hogere kinderbijslag

Goed nieuws voor ouders met kinderen tot 18 jaar. De kinderbijslag die eigenlijk niet verhoogd zou worden, krijgt er toch een paar tientjes bij. Per kwartaal betekent dit 20 euro per kind extra. Wie een kind heeft van 6 jaar en jonger krijgt nu 249,31 euro per kwartaal, van 6 tot en met 11 jaar gaat het om 302,74 euro en van 12 tot 18 jaar om 356,16 euro.

Verhoging huren

De huren mogen weer omhoog. Het afgelopen jaar werden huurders tijdens de coronacrisis ontzien en mochten de huren van sociale huurwoningen niet verhoogd worden. Daar komt per 1 juli verandering in: woningcorporaties mogen er weer 2,3 procent bovenop gooien. Voor woningen in de vrije sector mag de huurverhoging maximaal 3,3 procent bedragen. De huur mag één keer per jaar worden verhoogd.

Veel pensioenen gaan voor het eerst in jaren omhoog

Enkele grote pensioenfondsen verhogen de pensioenuitkeringen in juli, waaronder ambtenarenfonds ABP en metaalfonds PME. ABP geeft gepensioneerden er 2,4 procent bij. Het is voor het eerst sinds 2008 dat ABP de pensioenen opschroeft.

Het gaat wel om een verhoging die flink achterblijft bij de huidige inflatie.

Pakkettarieven omhoog bij KPN en Ziggo

De twee grootste aanbieders van internet, tv en telefonie van Nederland verhogen de tarieven per 1 juli.

Bij Ziggo gaat de prijs van een Alles-in-1 Start-abonnement met 3,50 euro per maand omhoog. Klanten van Ziggo krijgen een 33 procent hogere downloadsnelheid op het moment dat de kosten omhoog gaan.

KPN verhoogt de prijzen van de meeste internetabonnementen per 1 juli 2022. Het gaat om een gemiddelde stijging van 1,90 euro per maand. De gemiddelde prijsstijging kom neer op 3,5 procent, zo heeft financiële vergelijker Pricewise berekend.

Rookmelders zijn verplicht

Vanaf aankomende vrijdag is het verplicht om op elke verdieping in je huis een rookmelder te hebben. Gemiddeld kost een rookmelder zo’n 16 euro. De brandweer adviseert om daarnaast ook elke slaapkamer te voorzien van een rookmelder. Maar dit is wettelijk niet verplicht.

Geen papieren kennisgeving meer van PostNL

Wie online iets bestelt en niet thuis is als PostNL het pakketje aflevert, krijgt vanaf volgende maand geen papieren kennisgeving meer in de bus, maar een digitale melding. Het postbedrijf laat voortaan alleen nog via e-mail of de PostNL-app weten dat de bezorger is langsgeweest en waar klanten het pakketje kunnen ophalen.

Bibliotheek is gratis voor kinderen

Veel bibliotheken waren het al, maar vanaf 1 juli is het ook officieel: de bibliotheek is gratis voor iedereen onder de achttien jaar.

Facturen voor mkb binnen 30 dagen betalen

Voor mkb-bedrijven en zelfstandige ondernemers gaat vanaf 1 juli een wettelijke regeling van kracht die bepaalt dat grote ondernemingen alle rekeningen van het midden- en kleinbedrijf verplicht binnen 30 dagen moeten betalen. De oude betaaltermijn van 60 dagen wordt gehalveerd om mkb’ers beter te beschermen.

 

(Bron: Rijksoverheid en KvK)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen