PVDA Groningen wil ‘Pannenplan’ en banen voor Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen

Foto: CC BY-SA 3.0/ Wikipedia Commons/ Erik1980

Huurders in Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen mogen niet op kosten worden gejaagd wanneer zij in de toekomst alleen nog maar elektrisch kunnen koken.

De PVDA-fractie pleit in dat geval voor een ‘pannenplan’, oftewel ‘een regeling voor aanschaf van een nieuwe kookinstallaties en andere pannen’, vat PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra samen.

De gemeente Groningen wil 10.000 huishoudens in vooral Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen voorzien van duurzame en betaalbare aardwarmte, afkomstig van heet water uit de diepe ondergrond. ‘Een uitstekend plan’, vindt Loopstra. Niet belastend voor het Groninger milieu, wel goed voor de portemonnee van de burger in deze wijken.’

Na de invoering van aardwarmte kunnen corporaties na overleg met bewoners besluiten om huurwoningen af te sluiten van aardgas. ‘Bewoners moeten dan voortaan elektrisch koken en dus een nieuwe kookinstallatie en pannen aanschaffen. Daar staan lagere energiekosten tegenover, maar er gaan wel eerst aanschafkosten aan vooraf’.

‘Daarom moet de gemeente bij de corporaties aandringen op een betalingsregeling, zodat bewoners met een laag inkomen niet onnodig in problemen komen’, volgens Loopstra.

Werk voor Groningers

De PvdA wil Warmtenet Noordwest, zoals het plan officieel heet, ook op andere manieren ten goede laten komen aan Groningers.

‘De invoering van aardwarmte zal veel werkgelegenheid opleveren. ‘Alle geschikte werkzoekenden in onze stad moeten een kans moeten krijgen om hierbij aan de slag te komen. Dat betekent sociaal aanbesteden, waarbij niet de laagste prijs leidend dient te zijn, maar eerlijk werk’, vindt de PVDA.

Ook Noorderpoort en het Alfacollege kunnen mogelijk een rol spelen in de plannen, verwacht het raadslid. ‘Bijvoorbeeld door leerlingen klaar te stomen voor een baan in de geothermie. Groningen zou met een dergelijke constructie zelfs landelijk een voortrekkersrol kunnen vervullen.’

Start in 2018

De verwachting is dat begin 2018 de eerste woningen in Groningen-Noordwest en de kennisinstellingen op Zernike van warmte voorzien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen