‘Grote Kijker’ in Ten Boer wint Kunst op Straatprijs

Foto: Jenne Hoekstra

Het kunstwerk ‘Grote Kijker’ van kunstenaar Herbert Koekkoek heeft de Kunst op Straatprijs 2022 van Kunstpunt Groningen gewonnen. De verrekijker van cortenstaal is met 19 procent van de stemmen uit de bus gekomen als publieksfavoriet, maakte Kunstpunt Groningen maandag bekend.

‘Poort en bank’ van JCJ Vanderheyden in Woltersum en de graffitikunst in de fietstunnel onder de A28 en op de abri in Haren door graffitikunstenaars Michel Velt, Roman de Laporte, Quinten van Duuren, Elroy Gramsbergen en Alex Tjoelker eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek.

Grote Kijker werd gemaakt in 2002 en staat sinds 2005 op een heuvel (de ‘Spottershill’) in het landschapspark van Ten Boer. De lens van de verrekijker is gericht op de stad Groningen en het symboliseert het voormalige bestuurlijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Ten Boer en Groningen. Het beeld is gemaakt door de autodidactische kunstenaar Herbert Koekkoek (Vught, 1947). Hij karakteriseert zijn werk als ‘symbolisch realisme’.

Voor het vijfde jaar op rij is de Kunst op Straatprijs uitgereikt. Het thema van dit jaar was ‘panorama – zicht op stad en ommeland’. Ruim twee weken lang konden Groningers stemmen op een van de tien genomineerde kunstwerken. Vorig jaar won De Bron van Jon Gardella op het Raadhuisplein in Haren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen