Moederdag, elke tweede zondag in mei

Foto: Publiek Domein

Vandaag, zondag 8 mei is het Moederdag, de dag om jouw moeder in het zonnetje te zetten. Elke tweede zondag in mei begint voor veel moeders met een ontbijtje op bed of een andere verrassing.

Een ontbijtje op bed, een bloemetje en bovenal gezelligheid, het is een dag om je moeder te verwennen. De afgelopen twee jaren kon Moederdag door de coronapandemie niet uitbundig gevierd worden.

Vroeger was Moederdag dé bloemendag en dit jaar blijft het bosje bloemen ook in trek. Ondanks dat het levensonderhoud steeds duurder wordt blijven mensen toch ook geld uitgeven aan bloemen en planten. Dat laat bloemenveiling Royal FloraHolland weten.

Een symbolisch cadeau, zoals een lange wandeling, er op uitgaan of een film samen kijken is een nieuwere trend van de afgelopen jaren gebleken.

Moederdag wordt sinds 1908 elk jaar gevierd. De reclames voor cadeautjes als parfum, bloemen of chocolaatjes vliegen je om de oren. Niet iedereen zit hierop te wachten en daarom komen steeds meer bedrijven met een afmeldknop voor de Moederdag-reclame. Gezinnen komen voor in alle vormen, zoals gezinnen met twee moeders, twee vaders, bonusmoeders, of een-ouder gezinnen. Het ’traditionele’ gezin is niet meer de maatstaf. Daardoor kan niet iedereen zich vinden in het concept Moederdag. Vrouwen storen zich bijvoorbeeld aan de reclame omdat ze geen kinderen hebben of kunnen krijgen. Ook vrouwen van wie hun eigen moeder overleden is, vinden het pijnlijk.

Het cosmeticabedrijf The Body Shop komt daarom met een afmeldknop voor Moederdag-reclame. Het is een grote en belangrijke stap voor het bedrijf. Het is een breuk met de allesoverheersende norm van het ‘klassieke’ gezin. Ook beautybedrijf Rituals en Topbloemen hebben inmiddels zo’n afmeldknop.

In elk geval wordt het zondag wel fraai lenteweer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen