Lifelines-onderzoek naar mentale gezondheid en sociaal gedrag

Foto: CC0/Publiek Domein

Binnen Lifelines is een onderzoek gestart naar mentale gezondheid en sociaal gedrag. Bij het onderzoek van hoogleraar Neurobiologie Martien Kas van de Rijksuniversiteit Groningen gebruikt Kas de smartphone-app Behapp.

Met de app kan Kas accuraat meten hoveel sociaal gedrag mensen vertonen, meldt de RUG. Om deze kennis te vergaren is een grote hoeveelheid deelnemers nodig. Via de app Behapp kunnen mensen op een laagdrempelige manier aan het onderzoek meedoen. “Vragenlijsten over sociaal gedrag stellen vaak hele moeilijke vragen, bijvoorbeeld hoeveel mensen je de afgelopen twee maanden gesproken hebt. De app meet op een precieze en vertrouwelijke manier het sociale gedrag van deelnemers zonder dat zij daarvoor iets hoeven te doen. Behalve de app installeren natuurlijk”, aldus Kas.

Kas doet aan de Faculty of Science and Engineering van de RUG onderzoek naar het belang van sociaal gedrag voor onze mentale gezondheid. ‘Onderzoek laat zien dat sociale contacten van groot belang zijn voor onze mentale gezondheid en dat mensen in slechte mentale gezondheid daarnaast ook verminderd sociaal gedrag vertonen.’ Kas probeert te ontrafelen waarom sommige mensen minder sociaal gedrag vertonen dan andere mensen. Daarbij kijkt hij ook naar hoe verminderd sociaal gedrag en mentale gezondheid aan elkaar gerelateerd zijn.

Het doel van het onderzoek is in de toekomst bij te kunnen dragen aan de behandeling van hersenziekten zoals depressie en de ziekte van Alzheimer.

Deelnemers van Lifelines ontvangen binnenkort een uitnodiging om mee te doen aan het Behapp-onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen