Koninklijke onderscheiding voor UMCG-biochemicus Aren van Waarde

Foto: via UMCG

Biochemicus Aren van Waarde is ter gelegenheid van zijn pensionering benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Koninklijke versierselen werden donderdag van Waarde uitgereikt door burgemeester Van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier.

De Koninklijke onderscheiding die Van Waarde ter gelegenheid van zijn afscheid heeft ontvangen is volgens het UMCG een bekroning op zijn unieke loopbaan en zijn veelzijdige maatschappelijke betrokkenheid.

Van Waarde was vanaf 1990 in dienst bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, eerst als arts-assistent en statisticus en vervolgens als biochemicus bij het PET-centrum en de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming. Hij heeft daarmee ruim 30 jaar bij het UMCG gewerkt.

Ontwikkeling van tracers

Van Waarde heeft zich in de loop van die 30 jaar toegelegd op de ontwikkeling van tracers. Dit deed hij doorgaans in proefdiermodellen. Zijn onderzoek had vaak een directe vertaalslag naar de patiënt. Met zelfontwikkelde tracers (gekleurde of radioactieve stofjes die met een PET-scan gevolgd kunnen worden in het lichaam) kan een ziekte worden gediagnosticeerd of bekeken worden of medicatie aankomt dáár waar het zijn werk moet doen. Als deze tracers in dieren zijn getest zijn op effectiviteit en toxiciteit, kunnen ze vervolgens in de patiëntenzorg worden toegepast.

Ontwikkeling van medicijnen

Zijn innovatieve werk bij de ontwikkeling van diverse medicijnen die worden gebruikt bij medische beeldvorming (PET) heeft geleid tot verschillende diagnostische medicijnen die in het UMCG gebruikt worden in de patiëntenzorg. Deze PET-medicijnen worden onder andere gebruikt bij de diagnose van hart- en longziekten, de ziekte van Parkinson, kanker, neurologie en psychiatrische aandoeningen. Daarmee leverde Van Waarde een grote bijdrage aan verbetering van de behandeling van patiënten met deze ziekten.

Gerespecteerd wetenschapper

Het UMCG noemt Van Waarde een internationaal gerespecteerd wetenschapper met een buitengewone staat van dienst. Zijn wetenschappelijke inspanningen hebben geresulteerd in bijna 200 internationale publicaties. Daarnaast was hij de drijvende kracht achter studieboeken op het gebied van moleculaire beeldvorming van het brein, respectievelijk in de neurologie, psychiatrie en neurobiologie.

Ook begeleidde hij in de loop der jaren meer dan 30 promovendi. Zijn promovendi roemen hem niet alleen om zijn gedegen wetenschappelijke begeleiding, maar ook om zijn uitzonderlijke menselijke betrokkenheid.

Minder proefdieren

Van Waarde heeft zich ook ingespannen voor het verminderen van het gebruik van proefdieren. Hij heeft hier niet alleen publicaties aan gewijd, maar was ook medebedenker van een dierproefalternatief, dat in 2011 en in 2018 leidde tot de Prijs Alternatieven voor Dierproeven, uitgereikt namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Buiten zijn werk in het UMCG publiceerde van Waarde talrijke artikelen over onderwerpen als theologie en elektronica. Daarnaast leverde hij een grote bijdrage aan verschillende websites die zich richten op het in kaart brengen van de natuur, in het bijzonder zwammen en paddenstoelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen